https://www.mobil.se/nyheter/nya-android-bara-f-r-surfplattor
383215
Nyheter
Ingen honung till telefonerna

Nya Android - bara för surfplattor

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/644564.jpg?itok=kWkdK3pj', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/644564.jpg?itok=YrNwcqur', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/644564.jpg', w: 1000, h: 555, title: ' ' },]
Google har parallellt arbetat på två nya Android-system för mobiltelefoner och surfplattor: Pepparkakan och Honungskakan. Nu verkar det klart att Honungskakan (Android 3.0) enbart kommer att fungera på surfplattor, inte på telefoner.

Nyligen lanserades mobiltelefonen Google Nexus S, gemensamt av Samsung och Google, med Android 2.3 (gingerbread/pepparkakan). I natt väntas Google och Motorola gemensamt presentera surplattan Xoom, på CES-mässan i Las Vegas.

Att Google lanserar två versioner av Android nästan samtidigt kan tyckas märkligt. Men bilden klarnar när det nu berättas att Honeycomb (Android 3.0) endast är avsett att användas på surfplattor. Bland annat kräver systemet en skärmupplösning på minst 1280 x 720, vilket ingen Android-telefon har idag.

Enligt amerikanska PC Magazines koreanska källor kräver Android från version 3 även att surfplattor och telefoner använder lite kraftfullare dual-core-processorer. Den enda mobiltelefon som har det idag är nya LG Optimus 2X, som presenterades precis före jul. Både den telefonen och nya surfplattan Motorola Xoom kommer att ha Nvidias Tegra-processor med dubbla kärnor.

Flera andra tillverkares planer talar också om nya Android-mobiler med dual-core-processorer, så det är helt klart åt det hållet den allt mer datorliknande smartphones-utvecklingen är på väg.

Nedan är för övrigt den film som Motorola nu sprider inför nattens lansering av sin och Googles nya surfplatta: