Det rör på sig

Nya appar till Wear och Pebble

Android Wear börjar snurra igång allt mer nu och har fått två tunga appar adderade. Men även Pebble får förstärkning.

Publicerad Uppdaterad

Android Wear-klockor går inte att köpa i Sverige riktigt än, men för amerikanerna har de nya klockorna och systemet bakom börjat röra på sig. 

Dels har Google öppnat en speciell Android Wear-avdelning på Google Play för att användare enklare ska kunna hitta kompatibla appar. Än så länge finns det drygt 25 appar i kategorin, men det lär växa ganska fort.


Två av nykomlingarna till kategorin är Evernote och IFTTT. Den tidigare av dem kommer förvisso inte med möjligheten att skriva in anteckningar från klockan, men du kan tala in noteringar och även röstsöka efter allt du har sparat via tjänsten. Det går även att bocka av listor via klockan. IFTTT, If This Then That, gör saker betydligt mer intressant. Webbtjänsten har länge kunnat koppla ihop både andra webbtjänster och diverse fysiska prylar, exempelvis om du publicerar en bild på Instagram då den samtidigt backas upp till Dropbox, eller om ett nyhetsflöde säger att ditt favoritlag gjort mål blinkar dina Philips Hue-lampor i angiven färg. Nu finns dessa typer av recept som de kallas även tillgängligt för Wear-klockor, vilket öppnar helt nya möjligheter till både hemmastyrning och annat skoj.

För Pebble ser det kanske lite mer dystert ut nu när Wear snor all publicitet. Det betyder däremot inte att det inte händer något. Sportappen Endomondo blev precis kompatibel med Pebble, så att du kan få upp livedata om din träningsrunda direkt på klockan och givetvis starta eller stoppa ett träningspass direkt från klockan.

En annan intressant detalj är aktivitetsmätaren Misfit Shine, som kommer i sin helhet till Pebble. Givetvis inte själva hårdvaran, men all mjukvara kombinerat med sensorerna i Pebble ska göra att du inte behöver ha med dig både en Misfit och din Pebble. Detta beror enligt Misfits VD på att han själv inte ser någon framtid för dedikerade aktivitetsmätare, utan att mobiler och smarta klockor kommer ta över den biten. Ungefär samma ord som Runkeepers högste höns hade att säga alltså.