Presenterades på MWC 2014

Nya Firefox Os-enheter: Lyxigare - och billigare

Värstingen Alcatel Fire C tar Mozillas mobila operativsystem till nya höjder med en fyrkärnig processor, 4,5-tumsskärm och LTE/4G. Samtidigt har organsationen tagit fram en prototyp av en smart mobil som ska säljas för 25 dollar.

Publicerad Uppdaterad

Det var under förra året som Mozilla introducera världens första Firefox OS-enheter tillsammans med tillverkarna ZTE och Alcatel.

Mozillas mobila operativsystem är helt baserad på webbteknik, med appar skapade i HTML5, Javascript och CSS. Systemets kärna utgörs av Gecko, renderingsmotorn som Mozilla använder i webbläsareb Firefox.

Den primära tanken med Firefox Os har varit att skapa en plattform för prisvärda smartphones, avsedd för ”framväxande marknaderna” i exempelvis Sydamerika. På ren svenska har det inneburit budgettelefoner med låg prestanda.

”I ärlighetens namn måste jag säga att det är en direkt plågsam upplevelse att använda ZTE Open”, skrev Mobils Elias Nordling när han testade ZTE:s första mobil med Firefox Os.

Sju nya enheter

Mozilla är nu redo att presentera det andra kapitlet i historien om Firefox Os. Under pågående mobilmässan MWC 2014 har inte mindre än sju nya Firefox OS-enheter visats upp. Sammanfattningsvis handlar det om två ZTE-lurar (Open C, Open II), fyra enheter från Alcatel (telefonerna OneTouch Fire C, Fire E, Fire S,  och surfplattan Fire 7), samt den smarta mobilen Y300 från Huawei.

Alcatel OneTouch Fire S representerar en helt ny riktning för Mozillas operativsystem. Telefonen har nämligen avsevärt bättre prestanda än tidigare Firefox Os-enheter. Med en 4,5-tumsskärm, fyrkärnig systemprocessor, stöd för 4G/LTE och en 8-megapixelskamera (1080p) har telefonen möjligheten att erbjuda en annan - förhoppningsvis bättre - upplevelse av Firefox Os än ZTE Open.

Mozilla har också gått ut med att framtiden för Firefox Os innebär att plattformen ska uppdateras med  stöd för universellt sök, NFC och möjligheten att kunna hantera dubbla simkort.

Smart mobil för 160 kronor

Trots lyxigare Fire C har organisationen inte övergivit strategin med att använda prisvärda mobiler för att slå sig in på marknader i utvecklingsländer. Under MWC 2014 gick Mozilla ut med att man ingått ett samarbete med processortillverkaren Spreadtrum. Tillsammans presenterade de en prototyp för en smart mobil med Firefox Os tänkt att säljas till det minst sagt konkurrenskraftiga priset av 25 dollar - vilket motsvarar cirka 160 svenska kronor.

Enligt uppgifter från analytikerföretaget Ovum har Mozilla för nuvarande avtal med sju operatörer, och säljer tre Firefox Os-enheter på totalt fjorton marknader. Det visar att Firefox Os har gjort en intressant resa sedan i början av 2013, då Mozilla varken hade presenterat sin första enhet eller några avtal med operatörer.

”Företaget har ännu inte presenterat några försäljningssiffror, men färska siffror visar att Firefox Os Marketplace har haft 425 000 unika besökare sedan juli 2013. Det visar åtminstone på ett lovande intresse från konsumenterna, och är definitivt högre siffror än vad andra alternativa mobila operativsystem kan uppvisa i nuläget”, skriver Ovum-analytikern Nick Dillon.