Dela mera

Nya funktioner i Google Foto

Google Foto gör det enklare att dela relevanta bilder med dina vänner och familjen, till exempel genom att känna av vilka bilder där de är med.

Publicerad Uppdaterad

Google Foto

Googles fototjänst lanserades för två år sedan och nu är det dags för nästa steg. Tjänsten är smart och gör det enkelt att hitta bilder du tagit och sortera. Tre nyheter lyftes fram särskilt. Det första är enklare sätt att dela med dig av bilder. Google kommer att föreslå vilka bilder du ska dela med dig och till vem. Om du varit på semester och har bra bilder på kompisar som var med känner Google av vilka de är och föreslår att du delar bilderna med just dem. Har de inte appen kan de få ett sms eller e-post med bilderna. Om en av kompisarna har Google Foto blir det också enklare att dela gemensamma bilder. De får förslag på att bidra med deras egna bilder från samma tillfälle.
Nästa sak är delade bildbibliotek. På det här sättet kan till exempel en person dela alla bilder på barnen och sin partner med partnern i fråga. Det här kan alltså aktiveras så att partnern får alla bilder som tas även i framtiden, automatiskt. De nya delningsfunktionerna kommer ut skarpt under de kommande veckorna.

Tredje nyheten inom Google Foto är fotoböcker. Här väljer Google ut de bästa bilderna åt dig eftersom den känner av vilka personer som är med, tar bort dubletter och så vidare. Det här fungerar på liknande sätt som Google Foto redan tidigare kunnat göra filmer, animationer och annat. Idag lanseras fotoböckerna i USA, de finns med mjuk eller hård pärm och fler länder ska tillkomma. 

Senare i år kommer Google Lens till Google Foto, så det innebär att du kan klicka på en byggnad i en bild och få veta vad den heter, öppettider och så vidare. Klicka på en tavla och få reda vem som målet, eller på ett telefonnummer du fotat för att ringa upp. Google Lens är en ny teknik som kommer introduceras i Google Foto och Google Assistant. Du kan peka telefonen mot en restaurang så at du direkt kan se menyn. Om du istället pekar telefonens kamera mot etiketten på en wifi-router för att hitta lösenordet kan telefonen direkt logga in dig. Tjänsten ska även kunna identifiera andra produkter, som djur, blommor och annat.