https://www.mobil.se/nyheter/nya-google-assistent-blir-10-ganger-snabbare-och-mer-personlig
566987
Nyheter
Duplex lanseras även för webben

Nya Google Assistent blir 10 gånger snabbare och mer personlig

Google Assistent får nu en rejäl uppgradering och blir både snabbare, smartare och mer personligt anpassad. Det avslöjade Google i samband med inledningen av utvecklarkonferensen I/O på tisdagskvällen.

Den kanske viktigaste nyheten rörande den nya versionen av Google Assistent som Google nu presenterat är att den körs direkt på enheterna den används på, snarare än via molnet. Det här innebär förstås att tjänsten blir avsevärt snabbare, och enligt Google ska det handla om tio gånger den tidigare prestandan och att fördröjningen vid svar nu nästan är nere på noll. Det här demonstrerade man också tydligt i samband med sin keynote på I/O, där en Googleanställd radade upp mängder av frågor och följdfrågor i ett rasande tempo, utan att assistenten vid något tillfälle tycktes tveka eller dra ut på svaret. Man har även utvecklat multitaskingdelen så att frasen ”Okej, Google…” inte är nödvändig varje gång man ställer en ny fråga. Dessutom blir det nu möjligt att be assistenten vidta appspecifika åtgärder, till exempel att starta en löprunda i en träningsapp. 

Webbfärdigheter med Duplex

Google presenterade redan förra året sin kontroversiella och imponerande AI-baserade bokningstjänst Duplex, som till exempel kan ringa och boka restaurangbord eller frisörtider åt användaren. Nu har man valt att utöka Duplexfunktionaliteten till att omfatta även webbaserade uppgifter. Vid demonstrationen på I/O visade Googles vd Sundar Pichai hur man genom att be Google Assistent att boka en hyrbil automatiskt kommer till hyrbilsföretagets webbsida och får all information ifylld med automatik baserat på till exempel dina bokade flygresor och preferenser. 
Google Assistent blir även mer personligt anpassad, och får en bättre förståelse för ens relationer till människor och platser. Man kan till exempel fråga hur vädret är hos ens föräldrar, utan att specificera platsen de bor på. Dessutom förser man assistenten med ett speciellt billäge, som gör att de mest relevanta funktionerna – till exempel samtal och navigation – blir mer lättillgängliga när man kör. 
Den nya versionen av Google Assistent dyker dessvärre upp först med de kommande Pixel-telefonerna i höst och det är oklart när andra tillverkares telefoner kan begåvas med den.