Apple jobbar på en lösning

Nya IOS 13.3 ute för nedladdning nu – barn kan kringgå föräldrakontrollen

Apple lanserade nya verktyg för föräldrakontroll med IOS 13.3 som nu släppts. Men det finns säkerhetshål i lösningen.

Publicerad Uppdaterad

Apple har släppt en ny version av IOS och IOS 13.3 finns tillgängligt nu för nedladdning. Framförallt innebär den nya versionen en rad olika buggfixar, men den introducerar även en ny utökad funktion i Skärmtids-appen där föräldrar ska kunna begränsa vilka kontakter som barnen får kommunicera med.  

Inte för att Apple behöver några dragplåster när det gäller nya versioner av IOS. De flesta IOS-användare laddar både snabbt och oftast glatt ned de senaste uppdateringarna. Men ett av huvudnumren – om nu det låter bättre – med nya IOS 13.3 är hur som helst möjligheten för föräldrar att kontrollera att deras barn inte kontaktar eller kontaktas av främlingar på sina telefoner. Men just den funktionen, som kallas Communication Limits, har visat sig ha vissa säkerhetsbrister. Grundkonceptet är att föräldrarna ska kunna styra vilka kontakter som barnen kan interagera med, med utgångspunkt från personer som finns med i föräldrarnas kontaktlista. 

Men det visar sig att just det skyddet är förhållandevis enkelt att kringgå. Funktionen förlitar sig nämligen på Apples molntjänst Icloud. Och om barnets telefon inte är synkroniserad mot Icloud så går det att lägga till även okända personers nummer i den lokala kontaktlistan, något som i sin tur gör det möjligt att skicka meddelanden eller använda Facetime med personen i fråga. Det har även visat sig att barn som har en Apple Watch även kan använda AI-assistenten Siri för att kontakta främmande personer. Apple säger sig vara medvetna om problemet och uppger att man jobbar på en lösning. Man betonar dock i ett uttalande att problemet endast uppstår om man genomför en konfiguration av föräldrakontrollen som inte följer det gängse tillvägagångssättet. Men till dess att man hittat en lösning på problemet så uppmanas alla föräldrar att se till att barnens telefoner är synkroniserade med Icloud. 

Källa