Apple bedyrar

Nya Iphone-modeller prestandasänks inte

Turerna kring prestandasänkningen av äldre Iphone-enheter med slitna batterier fortskrider med oförminskad kraft. Nu hävdar Apple att nyare Iphone-modeller inte omfattas av företeelsen, då man löst det med en ”hårdvaruuppdatering”.

Publicerad Uppdaterad

Det är i ett svar till den amerikanske senatorn John Thune som Apple förklarar att Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X – det vill säga Apples tre senaste Iphone-enheter – inte är föremål för prestandasänkningar av det slag som man gjort med äldre telefonmodeller vars batterier blivit slitna. Apple har som kanske bekant fått utstå massiv kritik efter att det visat sig att man medvetet sänker prestandan på Iphone-enheterna, något man säger sig göra för att undvika plötsliga omstarter vid maxbelastning. Myndigheter och organisationer i flera länder har dock ifrågasatt den bristande transparensen kring saken och menar att Apple försöker locka konsumenterna att köpa nyare telefoner genom att göra de äldre långsammare. En av de många kritikerna är just republikanen John Thune från South Dakota, som i ett öppet brev ställt Apple mot väggen kring det hela. 

Vagt svar

Exakt hur man gjort för att kringgå problematiken med slitna batterier i de nyare telefonmodellerna framgår inte. Svaret – som kan beskrivas som minst sagt vagt – innehåller en formulering om att de nya enheterna ”har fått hårdvaruuppdateringar som gör att systemet för prestandahanteringen med större träffsäkerhet kan förutse och förhindra omstarter”. Det hela innebär hur som helst att någon prestandasänkning inte behövs för Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X, ens när batterierna blivit slitna. 

Källa