Upphottad S5:a?

Nya rykten om Galaxy S5 ”Prime”

Nya uppgifter tyder på att Samsung faktiskt är i färd att utveckla en lyxversion av Galaxy S5.

Publicerad Uppdaterad

Samsung må ha dementerat ryktena om Galaxy S5 ”Prime”, men nu har det dykt upp nya uppgifter som pekar på tillverkaren planerar att ge ut upphottad version av sin senaste toppmodell.

5,2-tumsskärm med 2K-upplösning

Spekulationerna om ”Prime”-modellen tog fart när en enhet med modellnamnet SM-G906K upptäcktes i databasen för benchmarktestet GFXBench. I databasenloggen avslöjades bland annat att Samsungs förmodade lyxversion av Galaxy S5 kan stoltsera med en 5,2 tums-skärm med 2K-upplösning (2560 gånger 1440 bildpunkter), en fyrkärnig Snapdragon 805-systemprocessor med alla kärnor är klockade till 2,5GHz, grafikkretsen Adreno 420, 3 Gbyte i ram-minne och 32 Gbyte i lagringsminne.

Utöver topprestandan som listas ovan sägs det också att telefonen kommer att ha en huvudkamera på 16-megapixel samt en videosamtalskamera på 2 megapixel. Androidversionen som listas i benchmarktestet är Android 4.4.2.

SM-G906K-modellen har sedan dess plockats bort från databasen, men om uppgifterna stämmer betyder det att ”Prime” kommer att kunna ge andra Androidkonkurrenter - exempelvis kommande LG G3 - en rejäl match när det gäller specifikationerna.

Tillförlitliga sajten SamMobile hävdar å sin sida att ”Prime”-telefonen  ska vara bestyckad med Samsungs nya Exynos 5430-systemchipp.  Exynos 5430 uppges bland annat vara utrustad med en dedikerad Cortex-A5-processor, vars uppgift är att sköta kodning samt utjämning av ljud (EQ). Chippet sägs använda sig av 20 nanometers tillverkningsteknik, som ska ge en betydligt lägre energiförbrukning.

Fyra "Prime"-enheter skeppade

Tillbaka till där vi började - de nya uppgifterna om SM-G906K. I korthet består uppgifterna i  att modellen dykt på den indiska importsajten Zauba. Enligt uppgifter på sajten ska fyra ”Prime”-enheter ha skeppats från Sydkorea i forsknings- och utvecklings-syfte (benämnt r&d på engelska). Flera andra Samsung-modeller ska ha upptäckts på liknande vis innan de lanserats, uppger sajten BGR.

Nyfiken på Samsungs senaste flaggskeppsmodell Galaxy S5? Ni hittar vår recesion av telefonen här.

Källa