Snapdragon 815

Nya uppgifter om Qualcomms nästa chipset

Redan i höst kan chipsetet som sitter i LG:s och HTC:s toppmodeller ha fått en efterföljare. Nu kommer nya uppgifter om Snapdragon 815.

Publicerad Uppdaterad

Enligt de nya uppgifterna kommer Snapdragon 815 precis som 810 ha en så kallad big-little-arkitektur, med fyra snabba processorkärnor som får jobba när prestanda behövs, samtidigt som fyra strömsnåla men långsammare processorkärnor sköter ruljansen när prestanda inte är lika kritiskt.

De strömsnåla kärnorna ska vara samma Cortex A53-kärnor som i Snapdragon 810, medan de fyra snabba uppgraderats till Cortex A72. Grafikkretsen ska också vara ny, Adreno 450 för att vara specifik. Chipsetet väntas tillverkas i en Finfet-process, eventuellt med 14 nanometers ledningsbanor, och enligt tidigare läckor ska det ha minne enligt DDR4-standarden. Stämmer allt detta innebär det troligen att telefoner med chipsetet kommer att prestera lika bra eller bättre än Samsungs Exynos-chipset som driver Galaxy S6 och S6 Edge.

Enligt ett test som körts internt ska Snapdragon 815 vara mindre varm vid drift än både Snapdragon 810 och Snapdragon 801. Snapdragon 810 har annars omgetts av rykten om problem med överhettning vilket i sin tur ger sämre prestanda, och de mobiler vi testat med chipsetet har också blivit varmare än vad vi är vana vid.

Källa