5 Gbps

Nya USB-C även till Androidmobiler

Det spelar ingen roll hur USB Type-C är vänd, den kan kopplas in i en kompatibel port ändå.

Google lanserade i onsdags Chromebook Pixel med stöd för USB-Type C, endast två dagar efter att Apple släppte sin första dator med den nya anslutningen.

Publicerad Uppdaterad

Nokias surfplatta N1 med Android var en av de första enheterna med den nya typen av anslutning då den lanserades i slutet av förra året, men nu märks tydligt att tekniken sprider sig och det snabbt. Den första laptopen med en USB Type-C port lanserades av Apple den 9 mars. Det var en 12 tums Macbook. Nya Chromebook Pixel är Googles kommande flaggskepp bland bärbara datorer och är den andra laptopen att stödja tekniken. 

Den har 32 till 64 GB i lagringsutrymme som kompenseras av en terabyte på Google Drive i tre år. Intressantast är dock att den har två USB Type-C portar, som stödjer USB 3.1, att datorn stödjer hastigheter upp till 5 Gbps och kan strömma video i 4K. USB Type-C stödjer i teorin hastigheter upp till 10 Gbps. Den kan också ladda din dator, eller låta din dator ladda en annan enhet, vilket teoretiskt sett tillåter oss att ladda våra datorer med våra mobiler, om någon skulle känna för det. Våra ryggsäckar lär bli lättare utan flera dedikerade kablar för olika syften.

Google säger att de kommer att hänge sig åt USB Type-C och att vi kan förvänta oss ”att se det här på fler telefoner med Android och Chromebookdatorer inom en nära framtid”. Nokia N1 med Android får alltså snart sällskap av fler.

Apples föjande drag
Trots fördelarna lär Apple inte lämna sin egna Magsafe-standard för de bärbara datorerna. Apples senaste Macbook på 12 tum är menad att tas med. Därav har den endast två portar, den ska inte sitta stationärt och kopplas upp till massvis med andra enheter som skrivare eller separata högtalare. Därför behöver den inte Magsafe, risken att någon ska ramla över en kabel till en dator som sällan sitter på samma ställe är liten, du kopplar in den när den ska laddas och har den sen med dig. Mer stationära varianter lär behålla Apples egna standard.

Med det sagt så står det alltså öppet för Apples mer mobila enheter att använda sig av tekniken. En Iphone och Ipad med stöd för tekniken känns inte heller långt borta efter presentationen i måndags. Iphone och Ipad är lätta och som gjorda för tekniken. De behöver laddas ofta, de tas ständigt med, och stödet för att laddas av och ladda upp andra enheter med USB-Type C skulle troligtvis uppskattas av många användare.