Iögonfallande nytt koncept

Nya Vivo Apex och Meizu Zero utan portar

De kinesiska smartphonetillverkarna Vivo och Meizu har visat upp var sin koncepttelefon som tar bort alla portar.

Publicerad Uppdaterad

Man vill förmodligen inte tappa nya Vivo Apex i marken. Telefonen är nämligen klädd i glas runt om, något som förvisso gör att den är oerhört snygg, men sannolikt också rätt bräcklig. Om du tycker att namnet Apex ringer bekant, så är det inte så konstigt. Vivo visade nämligen redan förra året upp en enhet kallad Apex, som också den var en koncepttelefon. Men den läckraste detaljen med telefonen – en selfiekamera som kunde fällas upp – blev också senare verklighet. Mot bakgrund av det är förstås nya Apex mycket intressant. Kanske är det här en glimt av vad Vivo har att bjuda på framöver?

Inga portar

Telefonen har till att börja med ingen sensorpanel. Så vad har man gjort av selfiekameran? En pop-up-lösning igen? Nej, faktiskt inte. Man har valt en minst sagt oväntad ”lösning”: Det finns helt enkelt ingen selfiekamera på telefonen. Hur det skulle landa med konsumenterna om det var en kommersiell produkt kan man förstås fråga sig. Men det gör onekligen att det visuella intrycket blir väldigt iögonfallande. Hela frontstycket utgörs av skärmyta. Dessutom är hela den skärmytan en enda stor fingeravtryckssensor, vilket betyder att man kan trycka lite var man vill på skärmen för att autentisera sig. Och det saknas portar helt och hållet, sånär som på ett litet mikrofonhål i underkanten. Telefonen har Qualcomms nya Snapdragon 855-chipp under skalet tillsammans med 12 GB arbetsminne och 512 GB lagringsutrymme. Dessutom har den stöd för 5G. Vilka delar av telefonen som kan tänkas överleva i en kommersiell produkt får framtiden utvisa. 

Konkurrenten Meizus koncepttelefon enligt samma idé ser inte lika futuristisk ut, eftersom den har ramar i skärmens över- och underkant. Baksidan är här gjord i keramik i stället för glas. Precis som Vivo använder man vibraioner i glaset som högtalare men kommer inte undan en öppning för mikrofonen. Bägge har tryckkänsliga ramar som används för av/på och volymkontroll. Däremot har Meizu Zero mer traditionell fingeravtrycksläsare under glaset på ett enda ställe och drivs av Snapdragon 845.

De två mobilerna har valt olika laddarlösning. Vivo Apex har en magnetkontakt för en laddarkabel. Meizu Zero i sin tur laddas enbart trådlöst.

Vi hoppas att få chansen att ta en titt på dessa konceptmobiler när vi besöker mässan MWC i Barcelona om en månad.

Källa