Windows Phone 8.1 Update 1

Nyheterna i nya Windows Phone-versionen

Är du medlem i Microsfts utvecklarprogram kan du tanka ner och installera Windows Phone 8.1 Update 1 till din mobil.

Microsoft har knappt börjat rulla ut Windows 8.1 i Sverige förrän man släpper den första uppdateringen till systemet. Här är nyheterna jämfört med Windows Phone 8.1.

Publicerad Uppdaterad

I och med lanseringen av Windows Phone 8.1 lovade Microsoft snabbare uppdateringstakt av sitt mobila operativsystem. Att man menade allvar märks när man redan nu, långt innan alla ens har hunnit få Windows Phone 8.1, har börjat skicka ut en förhandsversion av Windows Phone 8.1 Update 1 till utvecklare.

Man måste alltså vara registrerad utvecklare och ha angivit att man vill ha förhandsversioner av systemet för att få tillgång till uppdateringen i dagsläget, men det är faktiskt enkelt för vem som helst att uppfylla dessa villkor. Läs här hur du gör. 

Det finns ingen officiell lista över nyheter i Windows Phone 8.1 Update 1, men här nedan följer de mest intresssanta:

Live Folders

Den största och för användaren mest uppenbara nyheten är att du nu kan samla paneler (eller tiles som de heter på engelska) i undermappar på startskärmen. Det kallas för Live Folders eftersom animerade paneler behåller sin funktion även när de ligger i mappar. För att skapa en mapp drar du helt enkelt en panel över en annan och släpper den. Då skapas en mapp som du får döpa själv. Mappen ser ut som en vanlig panel av det animerade slaget, men klickar du på den visas samtliga paneler som ligger i mappen i fullformat. Live Folders gör det betydligt enklare att organisera innehållet på startskärmen, särskilt för den som börjar få riktigt många paneler där.

Apphörnan

Om du vill låna ut din telefon men inte vill att personen som lånar den ska ha tillgång till alla funktioner är Apphörnan perfekt. Du hittar den under inställningar, och här kan du välja exakt vilka appar och funktioner som ska vara tillgängliga för en gäst. Du kan även fästa en genväg till apphörnan direkt på startskärmen vilket är att rekommendera då det annars är krångligt att bläddra fram det bland inställningar. För att lämna Apphörnan håller du in startknappen som om du skulle stänga av telefonen, men sveper åt höger i stället för neråt. Apphörnan fungerar givetvis bäst i kombination med att du lösenordsskyddar låsskärmen.

Förbättringar i Internet Explorer 11

Webbläsaren i Windows Phone fick en hel del förbättringar redan i Windows Phone 8.1, men nu har man putsat ytterligare på den, framför allt i hur man visar mobila webbsidor. Microsoft följde här tidigare html-standarden, men ibland avviker standarden från webkit som bland annat Apple använder i Iphone för att rendera webbsidor, och många utvecklare väljer då i stället att gå på det som ser bra ut på Iphone. Nu har Microsoft, som ju ironiskt nog själv har en historia av att försöka sabotera HTML-standarden, rättat sig efter verkligheten och använder Webkits rendering där den skiljer sig från standarderna. Till exempel Twitters mobila webbsida ser nu mycket bättre ut.

Stöd för smarta klockor

Det här har ingen omedelbar konsekvens för användaren, men på längre sikt lär det få det. Microsoft har lagt till en rad instruktioner för hur externa enheter ska kunna hämta innehåll från mobilen. Dessa är säkert främst till för att Microsofts smarta klocka ska fungera med mobilen, men med dessa instruktioner blir det fullt möjligt för en befintlig smartklocketillverkare som till exempel Pebble att lägga in stöd för Windows Phone. Om smartklocketillverkarna väljer att nappa på det får tiden utvisa.

Markera flera SMS

En liten men intressant detalj. Du kan nu markera mer än ett sms på en gång genom att klicka till vänster om dem, ungefär som i epostprogrammet. Detta kan du till exempel använda om du vill radera sms snabbare. Om du vill vidarebefordra ett sms kan du också använda denna funktion för att markera SMS. De markerade meddelandena kommer då att slås ihop och skickas som ett enda SMS.

Snooza längre

Tycker du om att ligga och dra dig på morgnarna? När du ställer ett alarm kan du nu ändra “snoozetid”, det vill säga hur lång tid det ska gå innan alarmet försöker väcka dig igen efter att du ignorerat det. Alternativen är allt från 5 minuter till en timme, och tio minuter är standard.