Nya processorer, nya frekvenser

Nyheterna under huven på Iphone 5s

Det är lätt att bara se likheterna med föregående modell när Iphone 5S har närmast identiskt skal jämfört med Iphone 5. Men nyheterna i hårdvaran är faktiskt fler än vanligt för Apple. Vi går igenom dem och diskuterar vad de får för konsekvenser.

Publicerad Uppdaterad

64-bitarsprocessor

Det har väl knappast hänt att en ny Iphone lanserats utan att den innehåller en ny generation Apple-processor som sägs vara dubbelt så snabb som föregångaren. Apple brukar dessutom vara sparsamma med riktiga faktauppgifter om processorn. Men att A7-processorn har en 64-bitarsarkitektur i stället för 32-bitars är faktiskt en verklig nyhet som Apple är bland de första att implementera i mobilen (Huawei var dock före).

Vad det betyder i praktiken är svårare att säga något om utan mer information från Apple. Det finns många sätt att implementera en 64-bitarsarkitektur på, men rent generellt måste all programvara skrivas om för 64 bitar för att få nytta av någon prestandaökning. För operativsystemet ska detta redan vara fallet med Ios 7, och vi kan utgå från att Apple har gjort en lösning där alla äldre appar kommer att fortsätta att fungera, men inte nödvändigtvis med någon prestandavinst. Beroende på implementationen kan det till och med handla om förlust av prestanda för äldre appar. Appar kan också komma att ta mer plats i telefonens minne, och det är rimligt att anta att Iphone 5s har fått mer arbetsminne för att hantera 64-bitars data.

Apple säger inget om antalet kärnor i processorn, gissningen är dock att A7 liksom A6 är tvåkärnig. För att utnyttja flera kärnor måste programvaran vara skriven så att olika arbetsuppgifter kan delas ut på olika kärnor, vilket förstås blir svårare att utnyttja ju fler kärnor man har. Men problemet att få ut mer prestanda ur en 64-bitarsarkitektur är lika stora eller större.

Bäst utdelning får man i appar som hanterar stora datamängder, och det är knappast någon slump att Apple fokuserar på grafiktunga spel när man talar om fördelarna med 64-bitarsprocessorn. För övriga tillämpningar är vinsten med 64 bitar inte helt klar.

Rörelseprocessorn

Processorn A7 har fått en hjälpprocessor kallad M7, som Apple kallar en rörelseprocessor. Den ska hantera all information från telefonens sensorer såsom gyrot, accelerometern och kompassen. Det är oklart men verkar rimligt att även GPS-informationen hanteras av rörelseprocessorn. Den främsta effekten detta får är förmodligen att dessa funktioner kan vara konstant aktiva utan att dra för mycket ström.

Processorn har ett programmeringsgränssnitt så att utvecklare av appar och tredjepartsutrustning ska kunna ta del av processorns funktioner. Det enda egentligen uppenbara användningsområdet för dessa funktioner är sporttillämpningar såsom stegräknare och träningshjälpmedel. En app från Nike för ändamålet var också det enda konkreta Apple presenterade kopplat till rörelseprocessorn.

Frågan är vad tillverkare av tredjepartsutrustning tycker om Iphones nya funktioner. Behovet av träningsarmband och liknande försvinner, möjligen med undantag för pulsmätare, när telefonen har fullt stöd för dessa funktioner från början. Frågetecknen till Apples påstådda smartklocka under utveckling blir också större, för just de funktioner som rörelseprocessorn tillför är annars sådana som en eventuell smartklocka skulle kunna addera till telefonen.

Fingeravtrycksläsaren

Hemknappen har blivit en fingeravtrycksläsare för att automatiskt logga in på telefonen. Man kan se förbi Apples prat om ny banbrytande teknik för fingeravtrycksläsning och konstatera att den förmodligen lär fungera rätt bra eftersom Apple prioriterar driftsäkerhet framför ny teknologi. Som på de flesta fingeravtrycksläsare kan man registrera flera fingrar och även andra personer i fall man vill att till exempel övriga familjemedlemmar ska kunna använda telefonen.

Apple nämner egentligen bara två användningsområden för fingeravtrycksläsaren: Att låsa upp telefonen samt att autentisera sig när man ska göra köp i Itunes och Appstore. Det framgår inte men är rimligt att anta att även tredjepartsutvecklare kan komma åt fingeravtrycksläsaren, men det är ju hur som helst inte särskilt många appar man vill logga in på varje gång man använder dem. Det uppenbara användningsområdet för tredjepartstillämpningar är möjlighet att använda telefonen som betalningsmedel, men här lär handeln vara betydligt mer frustrerade över Apples vägran att ansluta sig till branschstandarden NFC än de är glada över att man förenklar autenticeringen.

4g-frekvenser

Apple har fått rätt mycket kritik för sitt svaga 4g-stöd. Iphone 4S och Iphone 5 hade 4g, men endast på udda och främst amerikanska frekvenser. Det tar man nu igen med råge. Egentligen är det fem olika varianter av Iphone man lanserar, med olika frekvensuppsättningar beroende på var i världen de är tänkta att säljas, och man täcker gott och väl in samtliga svenska frekvenser som används för 4g.

Till skillnad från förut är det alltså inte längre samma Iphone som säljs över hela världen, och man ska därför vara försiktig med att köpa en Iphone i USA eller Asien. I övriga europeiska länder lär frekvenserna dock vara i stort sett desamma.

Det finns en slamkrypare i sammanhanget och det är att Tre, av skäl som har sin egen historia, använder ett udda frekvensband som kör en annorlunda 4G-teknik med beteckningen TDD. Även den stöds faktiskt av en av Iphone-varianterna, en variant som troligen i övrigt är avsedd för den kinesiska marknaden. Apple lär knappast förvägra Tre den kinesiska varianten, som dessutom har stöd för övriga svenska frekvenser. Men det kommer i sin tur troligen innebära att om man köper en Iphone av någon av operatörerna Telia, Telenor eller Tele2 och sedan byter till Tre kommer man inte att ha fullt 4G-stöd.

Man kan för övrigt fråga sig varför det över huvud taget finns en kinesisk och en europeisk nätverksvariant av Iphone när den kinesiska har stöd för samtliga frekvenser som den europeiska har, men inte vice versa. Är den kinesiska dyrare att tillverka, och kommer i så fall Apple ta mer betalt av operatörerna för varianten med stöd för fler frekvenser?

Även kameran innehåller en hel del nyheter jämfört med Iphone 5, men dem går vi igenom i en separat artikel inom kort.