Säker lagring med Android

Nytt för Android: Telefonen ska bli bilnyckel och id-handling

Nu ska telefonen bli ett säkert multiverktyg. Google vill att vi ska kunna lagra ID-handlingar och nycklar i telefonen.

Publicerad Uppdaterad

I sina Pixel-telefoner använder Google den specialbyggda säkerhetskretsen Titan M, en hårdvara som företaget kallar Secure Element. Den används bland annat för att skydda känslig information som lösenord, krypteringar och för att hantera betalningar i plånboks-appar, samt i vad Google kallar Verified Boot för att skydda telefonen mot skadlig programkod.

Nu vill Google att den här formen av säkerhet även ska kunna användas inte bara av fler telefoner utan även smartklockor, Android Auto och Smart-TV. Därför har de skapat Android Ready SE Alliance där de kommer att samarbeta med hårdvarutillverkare för att skapa verktyg med öppen källkod som ska vara färdiga att använda tillsammans med tredjepartshårdvara. Google har även släppt det de kallar för Strongbox till utvecklare, där Strongbox kan beskrivas som en del av en säkerhetskrets - exempelvis Titan M - som kan lagra information för Android-applikationer på ett säkert sätt.

För tillfället ligger fokus på att Android-enheter ska kunna lagra ID-handlingar, körkort och digitala bilnycklar, men i framtiden är tanken att de även ska kunna hantera sådant som digitala plånböcker, pass med mera.

Källa