https://www.mobil.se/nyheter/nytt-patent-visar-apple-watch-med-kamera-i-armbandet
567194
Nyheter
Ännu ett snäpp mindre mobilberoende

Nytt patent visar Apple Watch med kamera i armbandet

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2019-06-26_kl._07.59.36.png?itok=NEBuOAmg', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2019-06-26_kl._07.59.36.png?itok=R51JAzYR', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2019-06-26_kl._07.59.36.png', w: 1515, h: 920, title: ' ' },]
Apple har beviljats patent på en lösning där man placerat en kamera i armbandet på en Apple Watch-enhet.

Apple Watch är en ovanligt kapabel smart klocka, åtminstone om man tittar på den fjärde generationen av hårdvaran. Det är inte konstigt att produkten säljer så bra som den gör och att den etablerat Apple som ohotad herre på täppan i segmentet. Den senaste versionen, Series 4, bjuder bland annat på mängder av tämligen avancerade hälsofinesser som lockat många att slå till. Enligt färska siffror från analysfirman Counterpoint Research så innebar faktiskt fjärde generationen ett gigantiskt försäljningslyft för Apple under 2018, och man noterade en försäljningsökning med 22 procent jämfört 2017. Men det finns förstås fortfarande en hel del saker en Apple Watch inte kan göra, och en av dem är att ta bilder. Ja, men kan ju förstås styra sin smartphonekamera med klockan, och till och med använda skärmen som sökare. Men du kan inte lämna telefonen hemma och ta en bild med din Apple Watch. I framtiden kan det däremot bli möjligt. 

I ett nytt patent som Apple tilldelats så beskriver man nu nämligen en lösning där man placerat en kamerasensor i armbandet till klockan. Kameran är placerad längst ut på ett kraftigt förlängt och mycket flexibelt armband, något som medger att man kan välja fotovinkel med ganska stor frihet, och att man dessutom kan ”låsa” kameran i en position precis ovanför urtavlan, vilket gör att den kan användas även för selfies. I patentet beskrivs hur man klämmer åt runt bandet för att ta bilder, alternativt att man aktiverar kameran med rösten. Huruvida patentet blir verklighet återstår att se. En ny version av Apple Watch förväntas presenteras till hösten, men enligt de rykten som cirkulerat så här långt så ska den nya modellen inte bjuda på några större nyheter. 

Ser man utanför Apples värld förekom det kameror i bland annat Samsungs Galaxy Gear-klockor, men de försvann i senare versioner, förmodligen för att folk inte använde dem. Är tiden mogen för kameror i klockan nu?