https://www.mobil.se/nyheter/nytt-samsungpatent-hela-skarmen-som-fingeravtryckssensor
566083
Nyheter
Ger app-utvecklarna större frihet

Nytt Samsungpatent: Hela skärmen som fingeravtryckssensor

Varför ska man behöva placera fingret på en specifik plats på telefonen, när man kan ta fram en fingeravtryckssensor som känner av fingret var på skärmen det än är? Ja, inte för att det är tekniskt omöjligt, åtminstone inte om man frågar Samsung.

Det är den nederländska sajten Letsgodigital som har uppmärksammat att Samsung har lämnat in en patentansökan som rör teknologi som förvandlar hela skärmen på en mobiltelefon till en enda stor fingeravtryckssensor. Dagens fingeravtryckssensorer för placering under skärmglaset är begränsade till en specifik plats på enheterna, något som inte är särskilt bekvämt i alla lägen. Av dokumenten som Samsung lämnat in framgår det dels att det handlar om en optisk fingeravtrycksläsare, dessutom att den kan användas i telefoner med böjbara skärmar. Illustrationerna visar också vilka fördelar teknologin innebär för app-utvecklare, som kan bestämma själva var på skärmen en eventuell autentisering ska göras. 

Kräver tre scanningar

Vidare framgår att fingeravtrycksläsaren behöver mellan 20 och 30 millisekunder på sig för att läsa av fingret, detta eftersom man scannar fingret tre gånger vid varje tillfälle. Men den tiden räcker inte i sig. För att öka träffsäkerheten så justeras nämligen även skärmens ljusstyrka lokalt på platsen för autentiseringen automatisk i samband med avläsningen, något som tar runt 200 millisekunder. Den totala avsläsningstiden beräknas landa på runt 700 millisekunder. På bilderna förekommer en enhet med en sensorpanel, något som Samsung undvikit som pesten så här långt. Men det handlar sannolikt om en illustration som visar att man tänkt sig att sälja teknologin till andra tillverkare.