1
1
https://www.mobil.se/nyheter/nytt-spionprogram-for-android-latsas-vara-systemuppdatering
570130
Nyheter
falskt
Lyssnar på dig

Nytt spionprogram för Android låtsas vara systemuppdatering

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2021-03-29_kl._10.49.24.png?itok=sUyRjo4G', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2021-03-29_kl._10.49.24.png?itok=mrEMsvba', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2021-03-29_kl._10.49.24.png', w: 2000, h: 927, title: ' ' },]
Ett säkerhetsföretag har hittat ett nytt spionprogram som utger sig för att vara en app för systemuppgraderingar, men som egentligen snor en stor del av dina filer och din information.

Zimperium zLabs har hittat ett spionprogram som låtsas vara en systemuppdatering och riktar in sig på Androidtelefoner. Spionprogrammet är en så kallad RAT (Remote Access Trojan) som tar emot och utför uppgifter som skickas till den. Uppgifterna innebär bland annat att den stjäl en mängd av dina uppgifter så som meddelanden, databasfiler, dina bokmärken och sökhistorik. Appen kan också spela in ljud, det vill säga dina samtal, använda kameran, stjäla bilder du redan tagit, hålla koll på var du rör dig och en mängd saker du antagligen inte vill. 

Fördelen är att Zimperium har varit i kontakt med Google som bekräftar att appen inte finns, eller någonsin har funnits, i Google Play-butiken. Det handlar alltså om en app som finns tillgänglig från webbsidor och andra overifierade källor, något som styrker rådet att vara försiktig med vilka appar man laddar ner från okända källor.

Källa