Klar seger

Nytt täckningstest 2020: "Tre är bäst"

Det är en klar seger, med seger i tre av fem delgrenar som gör att Tre är bäst i Tutelas senaste täckningstest i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Analysföretaget Tutela har för andra gången genomfört ett nationellt täckningstest i Sverige. De gör det genom att genomföra mätningar från ett stort antal vanliga användares telefoner och den här gången är det Tre som tar hem segern.

Tutela mäter både vilken kvalitet man som användare får, om nätets kvalitet är tillräckligt för att till exempel se en film i hd-upplösning utan att det hackar eller buffrar men de mäter även täckningen så att man kan få en uppfattning om i hur stora delar av landet som en viss kvalitet kan levereras.

Betryggande seger för Tre

Tutela beskriver Tres seger som klar och skillnaden mot övriga operatörer är betydande. 6,3 procent fler av mätningarna i Tres nät nådde upp till det som Tutela beskriver som utmärkt, jämfört med tvåan på området som är Tele2. Steget från bäst till sämst är när det gäller de krävande användarscenarierna som hd-streaming 18 procent och det är Tre som är bäst och Telenor som presterar sämst. När det däremot gäller enklare göromål som webbsurfning, sociala medier och liknande är skillnaden mellan bäst och sämst bara 0,8 procent, vilket enligt Tutela inte ens är märkbart för kunden.

Tre har snabbast nedladdning, Telia snabbast på uppladdning

Nedladdningshastigheten visar på mindre påtagliga skillnader mellan operatörerna och här vinner Tre med ett medianvärde för nedladdningshastighet på 21,6 Mbps, bara 0,9 Mbps snabbare än tvåan Telia. När det gäller uppladdningshastighet tar dock Telia hem segern med 8,5 Mbps med Tre steget efter på 6,9 och Tele2 och Telenor knappt efter på 6,7 respektive 6,1 Mbps.

Tele2 med kortast svarstider

När det gäller svarstider, på engelska latency, något som är viktigt till exempel vid gaming är Tele2 bäst av alla mätta operatörer i Norden, med 13,2 millisekunder. Telenor och Telia är snäppet långsammare medan Tre här hamnar på en klar sistaplats med 20,5 ms. 

Tutela mäter mobilnätens kvalitet genom mjukvara som finns installerad på ett stort antal konsumenters telefoner. I Norden så baseras Tutelas rapport denna gång till exempel av 56 467 miljoner mätningar. Det här åstadkommer man genom att erbjuda en modul till apputvecklare. Den finns integrerad i ett antal olika appar med annat syfte, som väderappar, spel och annat. Apparna där modulen är integrerad samlar återkommande in mätdata anonymt och rapporterar vidare till Tutela. Resultatet är att apparna kan undvika att ha annonser, erbjuda appen till konsumenter gratis och ändå få intäkter den här vägen. 

Mätningarna har gjorts via 3000 olika appar riktade till konsumenter och rapporten bygger på mätningar genomförda från 1 juli till den 31 december 2019. För att nå upp till utmärkt nätkapacitet räknar Tutela med att nätet ska leverera minst 5 Mbps nedladdningshastighet och 1,5 Mbps i uppladdning samt max 50 ms svarstid, vilket alltså ska räcka för att titta på en film i hd-upplösning. 

Källa