Svårare för fuskare

Nytt verktyg ska avslöja AI-skapade texter

Nu ska möjligheterna att använda ChatGPT för att exempelvis fuska med skolarbeten begränsas.

Publicerad Uppdaterad

När den AI-drivna chattroboten ChatGPT presenterades och allmänheten kunde testa dess förmågor att skapa texter som framstod som om de var skrivna av en människa, väckte det oro på bland annat lärosäten att den skulle kunna användas för att fuska med skolarbeten. Nu har dock OpenAI, som har utvecklat ChatGPT, släppt ett verktyg som ska försöka avslöja texter som är skrivna av en artificiell intelligens. 

OpenAI säger själva att de har tränat verktygets AI att skilja mellan text som är skriven av en människa och text skriven av en dator, och det omfattar inte bara deras egen ChatGPT utan även en mängd olika leverantörer. För tillfället ska analyserna ligga på nivån att verktyget korrekt kan identifiera engelska AI-skrivna texter i 26 procent av fallen, medan den felaktigt märker mänskligt skriven text som AI-skriven 9 procent av tiden (falska positiva).

Verktyget finns tillgängligt för allmänheten, bland annat för att kunna få feedback om hur det fungerar, och för att mer omfattande kunna testa och lära verktyget att bli bättre.

Källa