1
1
https://www.mobil.se/nyheter/nytt-videoformat-fastslaget-halverad-datamangd-for-strommad-4k
568885
Nyheter
falskt
Mindre dataförbrukning för videoöverföringar

Nytt videoformat fastslaget – halverad datamängd för strömmad 4K

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/streaming.jpg?itok=ewvGIKTP', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/streaming.jpg?itok=ODVa3d-H', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/streaming.jpg', w: 950, h: 560, title: ' ' },]
Nytt videoformat ska ge bättre komprimering utan kvalitetsförlust.

Fraunhofer Heinrich Hertz Institute meddelar att de har fastslagit specifikationerna för den nya generationens videocodec för att komprimera video. Det fullständiga namnet är H.266/Versatile Video Coding (eller förkortat VVC) och är efterföljaren till H.265/HEVC som släpptes 2013.

Det nya videoformatet erbjuder bland annat betydligt bättre komprimering utan kvalitetsförlust jämfört med tidigare. Enligt Fraunhofer själva krävdes det tio gigabyte för att skicka 90 minuter 4K-video med det tidigare H.265/HEVC, men med H.266 kommer den datamängden att halveras. Detta är givetvis goda nyheter för strömningstjänster som strömmar video, samt användarna av dessa tjänster. Detta sägs också vara inledningen på strömmande 8K-video.

Ämnen