Går att åtgärda

Nyupptäckt Android-bugg dränerar telefoner på batteri

En bugg i mjukvaran Google Play Services orsakar just nu en del huvudvärk för många Android-användare.

Publicerad Uppdaterad

Har du upplevt att din telefon laddar ur snabbare på sistone? Du är långt ifrån ensam. Både i forum och på sociala medier förekommer mängder av vittnesmål från Android-användare som upplever att deras telefoner plötsligt slukar ovanligt mycket batteri. Orsakerna till det kan förstås vara många, men det är tämligen sannolikt att problem som uppstått nyligen har en koppling till den senaste versionen av Google Play Services, det vill säga den mjukvara som bland annat driver pushnotifieringar, GPS-funktionalitet och diverse bakgrundsoperationer.

Med version 18.3.82 av mjukvaran kommer nämligen dessvärre en bugg som är minst sagt resurskrävande. Buggen tycks drabba alla möjliga versioner av Android och dessutom alla möjliga typer av hårdvara. En fix lär sannolikt vara under utveckling, men den som inte vill vänta på den kan lösa saken på andra sätt. 

Beta eller nedgradering

Den ena metoden är att nedgradera till en tidigare version av appen, vilket kräver att du plockar ned den från annat håll än Googles officiella Playbutik. Väl installerad går man in under dataanvändning och stänger av bakgrundsdata. Vi behöver väl knappast påpeka att man bör vara oerhört försiktig med varifrån man väljer att ladda ned den äldre versionen. APK Mirror är en säker källa.

Ett annat sätt att slippa buggen är att ladda ned den senaste betaversionen av Google Play Services, som glädjande nog inte har buggen. Den hittar du här. Allt du behöver göra är att gå med i Googles testprogram. Även betaversioner är förstås förenade med en viss risk. De tenderar att vara instabila och kan förstås innehålla andra buggar. Om inget av alternativen låter särskilt lockande så är det bara att plocka med sig en extern batteribank och försöka se glad ut till dess att Google har åtgärdat saken. 

Källa