Snabbare data i EU

Obegränsad surf från Telenor

[UPPDATERAD] När mobiloperatörerna nu positionerar sig inför att fri roaming inom EU blir ett krav passar Telenor på att släppa på hastigheten.

Publicerad Uppdaterad

Den 15 juni slopas möjligheten för operatörerna att ta ut roamingavgifter inom EU, och både samtal och data ska kosta som i hemlandet. Detta kan operatörerna inte påverka, men de kan välja att sätta tak för hur mycket data som får användas utomlands och med vilken hastighet, och nu håller operatörerna på att positionera sig utifrån vad de andra har för EU-erbjudande.

I går gick Tre ut med att man till skillnad från de andra operatörerna inte kommer att lägga något tak på sina datapotter i utlandet, utan man har samma potter som i Sverige. Telenor hade sedan tidigare inget tak, men däremot en maximal datahastighet på 1 Mbit/s i Europa utanför Skandinavien. Det hastighetstaket släpper man nu på och du kan surfa med din pott inom EU och EES med nätets fulla hastighet. Till skillnad från hos konkurrenterna gäller Telenors pott inte bara inom EU och EES, utan även Myanmar, Malaysia och Thailand, men där fortsätter hastighetstaket på 1 Mbit/s att gälla.

Telenor passar också på att släppa ett abonnemang med obegränsad datapott. Telenor Frihet Obegränsat kostar 750 kr/mån (eller 550 kr/mån med två års bindningstid). Potten på Telenor Obegränsad kommer i portioner om 20 gigabyte som måste förnyas, ungefär som när du beställer mer surfpott fast utan kostnad. Detta är troligen en spärr för att förhindra att man använder potten till att automatiskt ladda ner stora mängder data. Det är ungefär samma erbjudande som Tele2 har i sitt abonnemang med obegränsad datapott. Telenor har tidigare erbjudit familjer möjlighet att köpa ett abonnemang med flera simkort och fördela surf mellan familjemedlemmar. Den möjligheten kvarstår med Frihet Obegränsat, där alltså hela familjen kan surfa obegränsat i Sverige, för 149 kronor i månaden per extrakort.

Om du har Telenors nya abonnemang med obegränsad datapott får du nöja dig med 100 gigabyte inom EU och Sydostasien. Någon måtta får det tydligen vara.

Källa