Prispressade topplurar

Officiella nu: Realme 9 Pro och Realme 9 Pro Plus

Den senaste tiden har Realme seglat upp som en ny, snabbt växande smartphonetillverkare. För ett knappt år sedan gjorde 8-serien entré och nu har bolaget officiellt lanserat uppföljarna.

Publicerad Uppdaterad

Realme 9 Pro och Realme 9 Pro Plus kombinerar prestanda för övre medelklassen med stora batterier, snabbladdning, amoled-skärmar med hög uppdateringsfrekvens, 5G och bra kameror. Vissa släktdrag kan märkas från andra mobiler, för Realme tillhör samam koncern som till exempel Oneplus, Oppo och Vivo.  

Realme 9 Pro

Det är inte så enkelt som att Pro Plus är bättre på allt. Om vi börjar med Realme 9 Pro så har den en 6,6 tum stor amoled-skärm med 120 hertz uppdatering och telefonen drivs av Qualcomms Snapdragon 695, ett chipset som lanserades i höstas och är tillverkat i 6 nanometersprocess. Ett snäpp under toppklassen alltså, vilket också är Realmes signum. Lite billigare telefoner som ändå räcker långt. Realme 9 pro har vidare ett stort batteri på 5000 mAh och trippelkamera på baksidan där vi får en huvudkamera på 64 megapixel ackompanjerad av en 8 megapixels vidvinkel och en makrolins. Realme 9 Pro har snabbladdning på 33W.

Kamerorna i Realme 9 Pro är tre till antalet på baksidan och det handlar då om en huvudkamera på 64 megapixel kompletterad med en vidvinkel och en makrolins.

Realme 9 Pro Plus med bättre kamera, inte lika snabb skärm 

Realme 9 Pro Plus har istället lite snabbare snabbladdning, närmare bestämt på 60W. Det gör att du kan ladda batteriet som här är lite mindre, på 4500 mAh till 50 procent på ungefär 15 minuter. Till skillnad från Pro så har Realme 9 Pro Plus  bara 90 hertz skärmuppdatering på skärmen som här är en Amoled på 6,4 tum. Chippet som driver telefonen är ett Mediatek Dimensity 920 5G, även det liksom i systermodellen ett 6-nanometerchipp. 

Kamerorna på baksidan är här lite mer påkostade och då främst i form av huvudkameran på 50 megapixel med Sonysensorn IMX766, samt även här kompletterad med makro och vidvinkel. 

Även en billigare

Utöver dessa två telefoner släpper Realme även budgetmodellen Realme 9i som drivs av 4G-chippet Snapdragon 680, har skärm med 90 hertz uppdatering, batteri på 500 mAh och 33W snabbladdning samt tre kameror på baksidan. De består av 50 megapixels huvudkamera, samt vidvinkel och en tredje svartvit lins, inte makro i den alltså.

Alla telefonerna ska levereras med Android 12 men de säljs än så länge bara i Indien via Realmes sajt där säljstarten inleds 21 februari. Där är priserna i indiska rupier, men översatt till svenska kronor kostar Realme 9 Pro Plus 3200 kronor, Realme 9 Pro kostar 2300 kronor och Realme 9i kostar 1700 kronor. Vi kan baserat på svenska priserna för tidigare Realme-modeller räkna med att lägga på en tusenlapp ungefär när telefonerna kommer hit till Sverige.