Till svenska butiker i juni

Officiella: Samsung Galaxy Tab S7 FE och Tab A7 Lite

Det var inte länge sedan vi såg rykten om surfplattan Tab S7 FE och mycket riktigt, nu är den officiellt lanserad med svensk säljstart i juni.

Publicerad Uppdaterad

Samsung Galaxy Tab S7 FE tar ett urval av funktioner från flaggskeppsplattorna i S7-serien och gör dem tillgängliga för fler tack vare ett lägre pris. Den här strategin använda Samsung framgångsrikt även på telefonsidan med S20-serien våren 2020 och S20 FE som släpptes några månader senare.

Samsung Galaxy S7 FE levereras med S-Pen och skärmen är på 12,4 tum och av TFT-typ, så ingen Oled-skärm som på de dyrare plattorna. Pennan gör i alla fall att du kan göra anteckningar i appen Samsung Notes och därmed även få det du skriver tolkat till text som du lätt kan redigera. 

Den 12,4 tum stora skärmen kan du dela upp för att köra flera appar samtidigt sida vid sida. På det viset går det till exempel att strömma en fotbollsmatch i ett fönster samtidigt som du surfar på webben i ett annat och skriver anteckningar med pennan i ett tredje. Är du på språng så kan du sköta streamingen via mobilnätet för Tab S7 FE släpps även med 5G-stöd, förutsatt då att du har 5G-täckning där du befinner dig när du ska strömma. För att göra surfplattan mer datorlik finns ett tangentbordsfodral att köpa till och med Samsungs Dex-läge kan du aktivera ett mer datorlikt gränssnitt på plattan. 

Mindre och  billigare - Tab A7 Lite

Galaxy Tab A7 Lite är en mindre surfplatta som släpps samtidigt och den har en  8,7 tum stor skärm och kommer i en 4G och i en wifi-modell istället för 5G-stödet som alltså S/ FE har. Galaxy Tab A7 Lite har intern lagring på 32 GB, men behöver du mer, vilket låter sannolikt, kan det utökas med minneskort upp till 1 TB.

Priser och säljstart

Samsung Galaxy Tab S7 FE och den billigare Samsung Galaxy A7 Lite släpps båda två till försäljning i Sverige i slutet av juni. 

Tab S7 FE kostar 7300 kronor  för versionen med 64 GB lagring och 7800 kronor för 128 GB-versionen. Galaxy Tab A7 Lite kommer i både en wifi-version och i en verison med 4G-stöd. Där är priset 2000 kronor för wifi-versionen och 2300 kronor för 4G-versionen, båda två med 32 GB lagring.