Som vanligt inte till Sverige

Officiella: Telefonerna Google Pixel 5 och Pixel 4a 5G

Föregångaren Google PIxel 4A 5G.
Föregångaren Google PIxel 4A 5G.

Nu har Google släppt de nya telefonerna Pixel 4a 5G och nya Pixel 5. Som vanligt släpps telefonerna inte officiellt i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Google Pixel 4a kostar i USA 499 dollar och ska vara en billigare väg till att få en 5G-telefon.

Telefonen har större skärm, mer kapacitet i batteriet och en vidvinkellins på baksidan. Dessutom finns 3,5-millimetersuttag för hörlurar.

Pixel 5 å sin sida har även den 5G och faktiskt samma uppsättning kameror som den billigare Pixel 4a 5G. Det handlar då om en huvudkamera på 12 megapixel kompletterad med en vidvinkelkamera på 16 megapixel. Dessutom är Pixel 5 vattentålig och har stöd för trådlös och omvänd trådlös laddning.

Pixel 5 använder Snapdragon 765G och är med andra ord mer av en prisvärd telefon än ett regelrätt flaggskepp. Arbetsminnet är på 8 GB och telefonen kommer med 128 GB lagringsutrymme. Skalet är helt i återvunnet aluminium.

Bättre bilder med mjukvara

Pixel-mobiler handlar dock framförallt om mjukvara, för det är ju där som Google brukar visa vad de går för. Framförallt när det gäller foto brukar Google visa hur mycket mjukvara kan göra för bilderna. I Pixel 5 och Pixel 4a 5G får vi ett nytt porträttläge som fungerar även i dåligt ljus och alltså kan lägga till snygg oskärpa i bakgrunden även när tidigare ljuset inte räckt till. Porträttläget har även begåvats med virtuell ljussättning så att du kan lägga till egen belysning i efterhand och fritt flytta runt den i efterhand och se hur den påverkar bilden. Den här funktionen ska dessutom fungera på gamla bilder, så du kan ta fram en porträttbild du tagit för flera år sedan och bearbeta den på samma sätt. 

Video också

Google hävdade även att man sett mycket intresse för att som användare ta bättre filmer med sin mobil och som ett svar på det introduceras flera olika funktioner för att snyggt stabilisera video, bland annat med funktionen som kallas Cinematic Pan och innebär att du kan göra snygga filmiska kameraåkningar som dessutom spelas upp i halva hastigheten för att skapa den rätta filmiska känslan.

Flera av de här funktionerna kommer också att komma äldre Pixel-modeller till del via uppdatering av mjukvaran. Vad som däremot inte kommer äldre Pixel-modeller till del är så klart 5G-stödet som Pixel 4a 5G och Pixel 5 har. det ska utnyttjas bland annat till snabbare nedladdningar, men även specifika appar ska dra nytta av de nya möjligheterna, som att Google Duo gör det enklare att dela din skärm och se på en film tillsammans med andra, men på distans. Något som dock borde gå fint även via 4G.

Extra speciell mjukvara

En särskilt intressant mjukvarufunktion var annars det som Google kallar Hold for me. Det innebär att telefonen kan hålla koll på telefonkö när du ringer till en sådan och säger till när du kommer fram så att du själv slipper sitta och vänta i telefonen. 

I övrigt erbjuder Pixel 5 och Pixel 4a 5G en utökad batterisparfunktion, 3 års uppdateringar av systemet, och den som köper får gratis 3 månaders abonnemang på speltjänsten Stadia, Youtube Premium, 100 GB lagring med Google One samt Google Play Pass.

Tyvärr kommer dock dessa två telefoner alltså inte till Sverige officiellt, även o de säkert liksom föregångarna kan gå att köpa via återförsäljare som väljer att ta in produkterna.