Berättar om pågående projektet

Officiellt: Apples VD om bilplanerna

Foto: Tim Cook i Bloomberg TV

Apples vd Tim Cook har för första gången pratat om Apples planer på att bygga en egen bil och på utvecklingen med självkörande bilar.

Publicerad Uppdaterad

De flesta biltillverkare jobbar redan med olika projekt för självkörande bilar, och de senaste åren har det gått många rykten om att Apple gör detsamma, kanske till och med i form av att göra en egen bil. Ryktena har spätts på sedan man rekryterat mycket kompetens på området och flera andra uppgifter kring projektet läckt i olika form. 

Talar öppet för första gången

I en intervju med Bloomberg talar nu vd Tim Cook för första gången om satsningen. Där bekräftar han att Apple arbetar med system för självkörande bilar, men poängterar även att det är just systemen bakom man arbetar med och inte att göra en egen bil. I intervjun som genomfördes för Bloombergs tv-kanal den 5 juni, samma dag som Apple drog igång sin utvecklarkonferens och visade Ios 11 för första gången, beskriver Cook bilsatsningen som modern av alla AI-system. Det handlar alltså om artificiell intelligens, något som Apple talade en hel del om även under utvecklarkonferensen. Det är det som driver Siri, som gör att Iphone kan föreslå vad den tror du är intresserad av innan du själv vet det och det är AI som är hjärnan i Apples nya högtalare Homepod.

Började utveckla egen bil

Bloomberg rapporterar, med andra källor som grund, att Apple inledningsvis hade ambitionen att utveckla en egen bil, men tänkte om under 2016 och styrd om fokus för projektet som då hade engagerat fler än 1000 ingenjörer och kostat bolaget stora summor. I april i år fick Apple tillstånd från myndigheter i Kalifornien att genomföra tester med självkörande bilar på allmänna vägar i staten.

– Det väntar en verkligt stor förändring här, säger Tim Cook i intervjun och räknar upp utvecklingen av elbilar, nya taxitjänster som Uber och tekniken för självkörande bilar.

Nästa steg

Om projektets framtid avslöjar Tim Cook inte mycket i intervjun. Han vill inte tala specifikt om vilken typ av produkt arbetet man genomför kan resultera i. På frågan om Apple någon gång kommer att lansera en egen bil svarar han bara att “vi får se var det här arbetet tar oss”.

Källa