Ett laddat offentliggörande väntar

Officiellt: Huaweis Mate 30 visas upp den 19 september

Huawei har via sitt officiella Twitterkonto meddelat att de nya telefonerna i Mate 30-serien kommer att presenteras i München den 19 september.

Publicerad Uppdaterad

Förhandsrykten hade gjort gällande att det var måndagen den 16 september som Huaweis nya flaggskeppstelefoner i Mate 30-serien skulle presenteras. Men nu är det officiellt: Det är torsdagen den 19 september som gäller, och lanseringseventet kommer att hållas i München. Det beskedet kom Huawei med via sitt officiella Twitterkonto under söndagen.

Men även om telefonerna med största säkerhet kommer att bjuda på intressanta specifikationer och funktioner så är det förstås någonting helt annat som kommer att stå i fokus vid offentliggörandet, nämligen vilken mjukvara telefonerna kommer att köra. För den som eventuellt levt avskuren från omvärlden under de senaste månaderna, så är Huawei svartlistat i USA till följd av oro kring spionage. Amerikanska bolag får inte göra affärer med den kinesiska tillverkaren, vars eventuella kopplingar till den kinesiska staten är någonting som väldigt få egentligen vet någonting om. Det är således högst oklart huruvida Huawei kommer att kunna använda den fullfjädrade versionen av Googles operativsystem Android i sina telefoner. Huawei har förvisso fått en respit på 90 dagar efter att förbudet skulle ha trätt i kraft, men det senaste budet är att den inte omfattar nya produkter som lanseras. Således lär den nya Mate 30-serien antingen köra open source-versionen av Android (och sakna väsentliga Googletjänster som exempelvis Playbutiken) eller vara rustad med Huaweis egna operativsystem Harmony OS.

Hundratals amerikanska bolag har ansökt om dispens för att få göra affärer med Huawei, men ingen har så här långt beviljats det. Träffande nog så kommer lanseringseventet att ske under parollen ”Rethink Possibilities” (tänk om kring möjligheter), även om man med det antagligen syftar på innovativ teknik snarare än den rådande situationen med USA:s svartlistning.

Mate 30-telefonerna kommer hur helst att kunna bjuda på en hel del trevligheter rent hårdvarumässigt. Inte minst lär telefonerna vara rustade med Huaweis nya och mycket kraftfulla systemchipp Kirin 990 (som sannolikt lär presenteras i samband med IFA-mässan i Berlin). Dessutom har förhandsrykten och bildläckor skvallrat om en stor cirkulär kameramodul och en skärm med mycket skarpt böjda skärmkanter. Vi står onekligen inför en av de mest intressanta telefonlanseringarna i modern tid, och Mobil kommer självfallet att rapportera om eventet. 

Källa