Huawei vs USA

Oklart vem som ska tillverka Huaweis chipset – Mediatek följer regelverket

På grund av de nya regler som införts av det amerikanska handelsdepartementet kan Huawei komma att stå utan leverantör av chipsets till nästnästa generation av flaggskeppstelefoner.

Publicerad Uppdaterad

Det är ingen nyhet att Huawei förra året hamnade på USA:s entity list efter att man ansåg att företag utgjorde en säkerhetsrisk på grund av sina nära kopplingar till den kinesiska staten. Huawei lyckades hitta vägar runt många av de problem som detta satte dem i, de lyckades dock inte hitta en lösning för att få in Googles tjänster i sina telefoner. Något som är en stor nackdel på den västerländska marknaden. 

I år har restriktionerna för Huawei blivit än striktare. Förra månaden ändrade USA en exportregel som sade att alla producenter som använder mjukvara eller teknik som är amerikansk och vill sälja chipset till Huawei måste skaffa en licens från det amerikanska handelsdepartementet. Det här kan potentiellt skapa problem för Huaweis tillgång på chipset. Visserligen designar man egna chipset, till exempel toppchipet Kirin 1020, men man förlitar sig på andra för att tillverka dem. 

Den största tillverkaren TSMC är en av de tillverkare som inte längre problemfritt kan sälja chipset till Huawei. De får sälja de chipset som börjat tillverkas innan 15 maj så länge de levereras innan mitten av september. Det här borde säkra Huaweis tillgång på chipset till nästa generation av telefoner. Men efter det kan problemen börja på allvar. 

Ser till inhemsk produktion

Vi har tidigare rapporterat om att Huawei har börjat vända sig till den kinesiska tillverkaren SMIC, men de kan inte ta fram de avancerade chipset som krävs för toppmodellerna. Här ser man ofta måttet nm användas för att beskriva chipseten. Grovt sett kan man säga att ju lägre nm chipsetet har ju fler transistorer får man in på det, och fler transistorer ger effektivare och strömsnålare chipset.  

TSMC kan producera chipset med 5nm-processteknik, vilket idag är den mest avancerade tekniken. SMIC kan än så länge enbart producera 14nm-processteknik, vilket är ganska långt ifrån vad som krävs i toppmodellerna. 

Vissa rykten har sagt att Huawei har samtalat med chipset-tillverkaren Mediatek för att kunna köpa chipset från dem. Detta skulle dock innebära att Mediatek måste få chipset tillverkade och sedan sälja dessa vidare, då Mediatek själva inte har några fabriker. Mediatek vänder sig till TSMC för att få sina chipset tillverkade. En representant från Mediatek har dock sagt att det inte finns någon möjlighet att de skulle kringgå några regler eller bryta lagar för att sälja chipset till Huawei. 

Vad det här lämnar Huawei i för sits är svårt att säga. Påverkan kommer som sagt sannolikt att ske först vid nästnästa generations flaggskepp, och hur den påverkan ser ut, det beror nog på Huaweis kreativitet vad gäller att hitta en lösning.

Källa