Varning inför Black Friday

Ökning av bluff-sms – så undviker du att bli lurad

Bluff-sms i samband med paketleverans ökar kraftigt rapporterar Tullverket. I samband med Black Friday och julhandel när ännu fler än vanligt handlar gäller det att vara extra försiktig.

Publicerad Uppdaterad

Bluffmakare ser sin chans när många handlar online och det märks på det ökande antalet rapporter om bedrägeriförsök. Det handlar om e-post eller sms där du uppmanas betala för till exempel moms eller tull för ett paket du ska ha beställt. Tullverket har sedan september i år kontaktats av nästan 200 privatpersoner som blivit utsatta för bluff-försök och det är ungefär lika många som under de åtta första månaderna i år sammanlagt. Ofta handlar det om mindre belopp så att det inte ska väcka för mycket uppmärksamhet.

Tullverket skickar aldrig ut sms med krav på att betala tullavgifter eller uppmanar att uppge dina kort- eller kontouppgifter. När det gäller Postnord så skickar de ibland ut sms och e-post där de uppmanar dig att betala moms och tull. De länkarna går i så fall till postnord.com eller postnord.se. Är du det minsta osäker ska du kontakta fraktbolaget, Postnord eller vilken annan operatör det gäller, direkt vi en kontaktväg du själv letar upp och alltså inte klicka på länkar du fått skickade till dig.