Storleksanpassad?

Oled-skärm som klädesplagg

Bild: Business Korea

Forskare vid ett sydkoreanskt universitet har tagit fram en flexibel Oled-skärm som kan bäras som klädesplagg.

Det är en forskargrupp vid KAIST, ett sydkoreanskt universitet, som har tagit fram Oled-skärmen som kan användas som kläder. Materialet som behövs tillverkas av företaget Kolon Glotech. 

Flexibla Oled-skärmar finns sedan tidigare (exempelvis har LG tagit fram prototyper), men de går lätt sönder om man vrider och vänder på dem för mycket. Även värmeutsöndringen är ett problem när man ska försöka använda skärmarna i textilsammanhang. 

Forskarna har kommit runt dessa problem genom att fästa Oled-skärmen på ett glasaktigt material som behåller textilens flexibilitet. En tunn film som består av flera lager används för att förhindra att fukt och syre tränger in i Oled-skärmen. Enligt forskarna har ”textil-oledskärmen” ett livsspann på mer än 1000 timmar vid användning eller 3500 timmar i viloläge. 

”Textil-oleds är mer flexibla än plast och, hög funktionspålitlighet och förväntas att bidra till utvecklingen av bekväma klädpaneler.”, säger professor Choi Kyung-chul, som leder forskargruppen, till Business Korea. 

Den nya tekniken verkar onekligen intressant, men i dagsläget finns det ingen indikation på när den skulle kunna användas i kommersiella sammanhang. Forskningsresultatet finns publicerad i november 16-numret av den akademiska publikationen Advanced Electronic Materials. 

Forskningsresultatet finns publicerad i november 16-numret av den akademiska publikationen Advanced Electronic Materials. 

Källa