Annons

Klassiskt format

Oneplus 9-serien får nytt panoramaläge – Hasselblad Xpan

Oneplus 9 Pro, vars sensor antagligen hamnar i den kommande Oneplus Nord 2.

Oneplus och Hasselblad har tagit ytterligare ett steg i sitt samarbete genom att utveckla ett nytt kameraläge för Oneplus 9-serie.

Publicerad Uppdaterad

Oneplus och Hasselblad har samarbetat sedan tidigare och nu kommer ett nytt kameraläge i en uppdatering till Oneplus 9-serien, Hasselblad Xpan.

Xpan är en klassisk analog kamera som Hasselblad lanserade 1998 som i sin tur var ett samarbete med Fujifilm. Men vad är då Xpan? Jo, det som gjorde dessa kameror unika var formatet som de tog bilder i, Xpan var panoramakameror som fotograferade bilder i 65x24 istället för det vanliga 35x24mm. De utnyttjade alltså en bredare bit av filmremsan än vanliga småbildskameror. Till Hasselblads Xpan fanns tre objektiv 90mm, 45mm, 30mm.

I det nya Xpan-läget kommer bilderna att ha ett format som motsvarar originalets, det vill säga 65x24. Man kommer även att kunna välja mellan två olika perspektiv som motsvarar de gamla 30 eller 45mm-objektiven. De två olika brännvidderna ger olika upplösning (30mm – 7552 x 2798 och 45mm – 7872 x 2916). 

Bilderna i Xpan-läget skapas genom en beskärning av bilderna från huvudkamerans 48megapixelsensor och vidvinkelns 50megapixelssensor, det ger bilder med ovanstående upplösning (vilket är över 20megapixel). Du kan också välja om du vill fotografera i färg eller svartvitt i det nya Xpan-läget.