Startskottet för nytt ekosystem?

Oneplus-grundarens bolag Nothing köper Android-tillverkaren Essential

Carl Peis Nothing köper Android-skaparens företag.

Publicerad Uppdaterad

För en tid sedan lämnade Carl Pei, en av Oneplus grundare, företaget för att börja om på ny kula. Den kulan visade sig vara ett nytt företag med namnet Nothing, som enligt Pei ska arbeta med att leverera ett nytt ekosystem för olika typer av smarta enheter.

Nu har Nothing köpt företaget Essential som grundades 2015 av Android-skaparen Andy Rubin. Företagets enda lanserade egna produkt var en mobiltelefon med namnet Essential Phone som lanserades i USA och Kanada 2017 men som blev en flopp. 2017 arbetade Essential med en typ av smart högtalare kallad Essential Home som skulle kunna fungera som ett nav för smarta enheter med ett operativsystem som kallades Ambient OS. Den enheten lanserades aldrig, men olika delar av den tekniken kan eventuellt komma att användas av Nothing i utvecklingen av det nya ekosystemet.

I och med köpet har Nothing bland annat tagit över Essentials varumärke och logotyp. Däremot är det inte känt om även Essentials olika patent och immateriella rättigheter är en del av uppköpet, exempelvis omfattande det så kallade Project Gem, en uppföljare på företagets första mobiltelefon.