Går lyckligtvis att åtgärda enkelt

Ont i ögonen av din Oneplus 7 Pro? Så här fixar du det

Får du ont i ögonen när du använder din Oneplus 7 Pro i mörkret? Du är inte ensam. Och det finns både en förklaring och en lösning.

Publicerad Uppdaterad

De flesta av oss vet att man inte ska hålla på med mobilen när man har gått och lagt sig. Lik förbaskat gör de flesta av oss det ändå. Det kan förstås leda till sömnstörningar, men i fallet med Oneplus 7 Pro har det även visat sig leda till att man kan få ont i ögonen. Förklaringen står att finna i sättet som LED-baserade mobilskärmar ”dimmar ned” ljusstyrkan i allmänhet, och när det gäller Oneplus 7 Pro även med vilken frekvens det sker. LED-baserade skärmar har som bekant ingen bakbelysning, utan varje pixel lyser. Således kan man inte sänka ljusstyrkan genom att minska bakbelysningen, då pixlarna antingen är tända eller släckta. För att ändra ljusstyrkan stängs pixlarna av och slås på med korta intervaller, en metod som kallas PWM (Pulse Width Modulation) och som gör att ögat uppfattar skärmen som neddimmad. Och med AMOLED-skärmar av den typ som används med Oneplus 7 Pro är frekvensen för det här flimrandet förhållandevis låg, något som gör att ögat i högre utsträckning hinner uppfatta det. Normalt sett handlar det om en frekvens på 240 gånger i sekunden, något som kan irritera känsliga personers ögon. Just Oneplus 7 Pro flimrar dock med 120 hertz, det vill säga hälften så hög frekvens, vilket innebär att pupillerna får jobba hela tiden för att anpassa sig till förändringen. 

Lyckligtvis har Oneplus tänkt på att det här kan påverka känsliga personer, och man har därför försett telefonerna med en funktion som medger att man stänger av den klassiska PWM-metoden och istället väljer att justera ljusstyrkan med hjälp av strömstyrkan. På så vis minskar flimrandet avsevärt och ögonen lär knappast bli ansträngda. Det finns förstås en anledning till att den senare metoden inte alltid används, och det är för att den kan ge en felaktig färgåtergivning i vissa fall. Men det kan det så klart vara värt att slippa få ont i ögonen. Den som vill aktivera det mer ögonvänliga läget går in i inställningarna till telefonen och skriver in ”Oneplus-laboratorium”. Där dyker en switch upp som aktiverar eller avaktiverar ”DC-nedtoning”. 

Källa