Spar data i Windowsmobilen

Opera Mini på gång till Windows Phone

Opera söker betatestare till sin webbläsare Opera Mini till Windows Phone.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft och norska webbläsartillverkaren Opera är kompisar. Det märktes härom veckan när de tecknade ett avtal som gjorde Opera Mini till standardwebbläsaren i microsofts mobiler med Series 40-systemet.

Nu söker Opera även betatestare till Opera Mini för Windows Phone på sin webbsida. Man kan anmäla sitt intresse, men än så länge får man bara en bekräftelse på att man finns på deras lista, inga länkar har skickats ut.

Det finns gott om alternativa webbläsare till Windows Phone, men Microsoft har hittills bara godkänt de som använder samma renderingsmotor för webbsidorna som Internet Explorer, så i praktiken har dessa webbläsare mest karaktären av alternativa skal och utseenden på webbläsaren.

Opera Minis grej är att komprimera webbsidors storlek innan man skickar över data till mobilen så att man spar datatrafik när man surfar. Antingen anser Microsoft att detta fungerar med deras webbmotor, eller så håller man på att luckra upp kraven på hur hårt bundna alternativa webbläsare måste vara till Internet Explorer. Det senare vore en positiv utvecklig, då det finns funktioner som kan förbättra surfupplevelsen i mobilen som inte finns i Internet Explorer, såsom radbrytning av text för lättare läsning.

Källa