1
1
https://www.mobil.se/nyheter/oppo-tar-patent-pa-avtagarbar-mobilkamera
569625
Nyheter
falskt
Ny kamerateknik

Oppo tar patent på avtagarbar mobilkamera

Ett patent som dykt upp visar en avtagbar och flyttbar kameraenhet som kan lösa flera problem med dagens mobilkameror.

Ett patent som upptäcktes av 91Mobiles visar en teknik för att ha en avtagbar kamera för mobiltelefoner. Det är tillverkaren Oppo som står bakom patentet som verkar vara en enhet med två sensorer som går att plocka bort från kamerans baksida och sedan montera som en selfiekamera. 

För att slippa göra urtag ur skärmen på mobiltelefoners framsida för att få plats för selfiekameran har vissa börjat experimentera med en kamera som sitter under skärmen, ZTE har visat en modell med en kamera under skärmen. Något som antagligen inte kommer att generera samma bildkvalitet som en vanlig kameraenhet. Oppos patent skulle i sådana fall generera en lösning som  ger samma bildkvalitet som den bakre kameran, men med omaket att man behöver flytta runt kameraenheten. Enligt patentet ska kameraenheten ha både ett eget batteri och USB-C, wifi och bluetooth, med andra ord låter det som att kameraenheten ska kunna användas separerad från kameran.

Förutom att det är en, måhända krånglig, lösning på selfiekameran så kan den här lösningen också betyda att du i framtiden skulle kunna uppgradera din kamera utan att byta ut hela mobiltelefonen. 

Huruvida det här är något att hoppas och hålla tummarna för är det kanske för tidigt att säga. Vi vet ännu inte ens om Oppo kommer att arbeta vidare med tekniken och om så sker vet vi heller inte hur lång tid det dröjer innan den hamnar i en kommersiell produkt. 

Källa