https://www.mobil.se/nyheter/oppo-visar-upp-prototyptelefon-med-kamera-under-skarmen
567990
Nyheter
Syns när bakgrunden är ljus

Oppo visar upp prototyptelefon med kamera under skärmen

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2019-12-12_kl._14.16.52.png?itok=ZiSc1G5v', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2019-12-12_kl._14.16.52.png?itok=yKxQOLtk', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2019-12-12_kl._14.16.52.png', w: 503, h: 272, title: ' ' },]
En kamera monterad under skärmen är många mobiltillverkares våta dröm. Kinesiska Oppo har nu visat upp just en sådan, om än på prototypstadiet.

Redan i somras dök det upp ett videoklipp där Oppo visade upp en telefon med en kamera under skärmen. Och nu har den kinesiska tillverkaren visat upp den prototypen i verkligheten i samband med ett event i Shenzhen. Tekniken tycks inte vara direkt fulländad, men det är trots allt en spännande lösning som mycket väl kan bli framtidens melodi. Mobiltillverkarna tävlar ju nu om vem som kan erbjuda störst procentuell andel skärmyta, och lösningar i form av sensorpaneler, kamerahål eller pop-up-kameror har inte fallit konsumenterna i smaken till 100 procent. De stora utmaningarna på området handlar primärt om att lyckas med ljusinsläppet samt att få till skarpa bilder trots att linsen är placerad under skärmen.

Den prototyp man nu visat upp har en kamera i form av en fyrkant som är centrerad i skärmens överkant. Grejen är att den syns ganska väl om skärmbakgrunden är ljus, något som onekligen stör det visuella intrycket en smula. Frågan är om det duger åt konsumenterna? Är skärmbakgrunden mörk går den å andra sidan knappt att urskilja alls. I övrigt var det en telefon helt utan portar som visades upp, men någon närmare information om den mystiska enheten bjöd Oppo inte på i samband med eventet. Oppo kom inte heller med några uppgifter kring när en telefon med den skärmbaserde selfiekameran kan komma att släppas.