https://www.mobil.se/nyheter/panik-knapp-g-r-debut-med-android-71
563659
Nyheter
Ny funktion avbryter allt

”Panik-knapp” gör debut med Android 7.1

Snart blir det enklare att mota Olle, förlåt… skadlig kod i grind.
Den som råkar klicka på en skadlig länk eller starta en skadlig app på sin Android-telefon kommer att erbjudas en paniklösning med Android 7.1. En ny funktion som omedelbart dödar alla appar som är igång har nämligen implementerats.

Det är lätt hänt att man först i samma ögonblick som man klickar på en skadlig länk eller kör ett skadligt problem inser sitt misstag. Då kan det vara för sent. Telefonen kapas och skärmen har spammats med webbsidor. Men med Android 7.1 kommer dylika händelser inte nödvändigtvis att innebära ett lika stort stigma som idag. Ett slags ”panikknapp” finns nämligen i koden, enligt sajten Bleeping Computer, som tittat närmare på den nya versionen. 

Fyra snabba tryck

Funktionen aktiveras genom att man snabbt trycker på bakåt-knappen fyra gånger på raken, var på samtliga processer i telefonen dödas omedelbart. På så vis kan man mota Olle i grind och förhindra att telefonen kapas. Funktionen är av okänd anledning i nuläget avaktiverad. Men sannolikt genomför man fortfarande tester och finslipning av den innan den lanseras. Funktionen är ett välkommet tillskott i arbetet mot att stoppa effekterna av skadlig kod, inte minst då allt fler appar – även i Googles officiella appbutik – upptäcks bära på trojaner.