Ny teknik från Sony?

Patent från Sony visar en ny spännande högtalarlösning

Ett patent som lämnats in av Sony visar en designlösning på kamera och högtalare som verkar unik och intressant, men frågan är om den kommer att dyka upp i verkligheten.

Publicerad Uppdaterad

Det har inte funnits bara en lösning på att försöka skapa en smartphone där framsidan endast täcks av skärm. Det vill säga att man får undan kamera och andra sensorer för att ge skärmen maximalt med utrymme. Flera tillverkare, bland annat Poco, Huawei och Xiaomi har bestyckat några av sina telefoner med en kamera som poppar upp ur telefonens överdel när man vill ta en selfie. 

För två år sedan lämnade Sony in ett patent, som nu dykt upp på nätet, på en lösning som liknar de som funnits tidigare, men tar det hela ett steg längre. Här visar Sony en hel panel, lika bred som telefonen, som kan skjutas in och ut både i telefonens övre del och i den undre. Förutom att innehålla en kamera så har dessa även högtalare och mikrofon i sig. 

Vid samtal, eller när du tittar på video, så är båda panelerna utskjutna, vid fotografering är bara den övre delen utskjuten. På vissa sätt är det en ganska smart design då man får undan alla sensorer, antenner och annat som annars behöver trängas på telefonens yta. Men den har ju också ett par självklara nackdelar. Rörliga delar som kan gå sönder, sannolikt kommer rörelserna att vara motoriserade och därmed dra mer ström, de extra skarvar som bildas kommer att samla på sig smuts och damm.  

Nu var det som sagt två år sedan Sony lämnade in det här patentet och ännu har inget liknande kommit på marknaden. Men ibland tar det lång tid från det att ett patent lämnas in till att tekniken faktiskt dyker upp på marknaden. Det kan ju finnas en del att förfina i Sonys koncept.

Källa