Efter Fitbit-köpet

Pebble hålls igång minst ett år

Fitbits före detta Pebble-anställda arbetar nu för att Pebble-klockorna ska fortsätta att fungera så länge som möjligt.

Publicerad Uppdaterad

När smartklocketillverkaren Pebble köptes upp av Ftbit stod det omedelbart klart att det inte handlade om att vidareutveckla Pebbles klockor, och Pebbles kommande produkter kommer aldrig att se dagens ljus. Vad Fitbit, som tillverkar aktivitetsarmband och har nosat på smartklockor, tänker göra med de anställda och den teknik man tagit över från Pebble är fortfarande oklart, men inte är det Pebble-klockor. Pebble är ett i praktiken dött system.

Men det betyder inte att klockorna tvärdör, och nu har man i en bloggpost redogjort för hur man planerar att hålla liv i dem så länge som möjligt. Enligt denna post lovar Fitbit att hålla igång Pebbles tjänster under hela 2017. Under tiden arbetar före detta Pebbleutvecklare med att frikoppla Pebbles funktioner från diverse molntjänster, så att de ska kunna fortsätta att fungera även efter det. En första uppdatering kommer de närmaste månaderna och efter den kommer Pebble Health att kunna fungera så länge klockan fungerar, och kommunicera sin data med Pebble-appen i mobilen, Apple Health Kit och Google Fit.

Funktioner beroende av tredjepartsleverantörer, som väder, röststyrning och meddelandetjänster är mer osäkra, och allt man säger i dagsläget är att man utvärderar hur länge man kan hålla liv i dessa tjänster.

Man välkomnar också befintlia Pebble-utvecklare att hjälpa till att hålla klockan vid liv, även om det naturligtvis inte längre finns några kommersiella intressen i att göra det.

Fitbit har en svår balansgång att gå här. Pebble var alldeles uppenbart på fallrepet och hade förmodligen gått i konkurs och försvunnit även om Fitbit-affären inte hade skett. Men i och med att Fitbit agerade bödel får de automatiskt skurkrollen av många lojala Pebble-användare. Med blogginlägget är det uppenbart att man vill vinna över förtroende och lojalitet från Pebble-fansen, men samtidigt finns det gränser för hur mycket resurser Fitbit kan plöja ner i att göra det. I synnerhet med tanke på att man uppenbart inte planerar att driva Pebbles operativsystem vidare. Exakt hur planen ser ut är mindre uppenbart, men en rimlig gissning är att man tänker satsa på sportklockor, det mest livaktiga av smartklockesegmenten, som dessutom bygger på Fitbits styrkor. Men när resultatet väl är klart ska vi nog inte räkna med att känna igen mycket från Pebble där.

Källa