Tema: Inför Mobilgalan

"Pekskärm här för att stanna"

Röststyrning och ögonscanners till trots så tror Tomi Ahonen att pekskärmen får en fortsatt stark ställning.

Publicerad Uppdaterad

Lanseringen av Siri i Apples Iphone 4S år 2011 sparkade en våg av innovation för liknande tjänster och applikationer som tillämpar datorbehandlingen av naturligt språk, exempelvis Googles Voice Search. Peka är idag det dominerande gränssnittet, även om några lurar med pekpennor nyligen lanserats. Smartphones med tangentbord är emellertid få. Tomi Ahonen, som talar på Mobile Future nästa vecka, spår att pekskärmar kommer att fortsätta vara det dominerande mobilgränssnittet under närmaste åren.

– Röststyrd datorbehandling kommer att växa, men jag tror att röststyrning fortsätter vara en nischad in- och utmatningsmetod därför att det skapar en kakofoni så fort fler använder det samtidigt. Tänk dig en buss eller ett tåg där alla använder röststyrning i telefonen samtidigt! Touch-baserade inmatningsmetoder kommer förmodligen fortsätta att dominera många år till, säger han till Mobil.

USA är enligt Ahonen en tydlig tillväxtmarknad för röstyrda tjänster.

– Folk i USA, som älskar att ha gadgets i bilen, kommer att driva marknaden. Röststyrning är betydligt smidigare än touch och tangentbord i bilen.

Röststyrning är också mycket lämplig där läs- och skrivkunskaper är låga, enligt Ahonen.

Tomi Ahonen ska även vara med på Mobilgalan, där ett antal tjänster som använder tekniker som han anser kommer att växa i framtiden, är nominerade, exempelvis ögonstyrning eller mobila plånböcker.

– Jag säger alltid att mobiltelefonen ska på sikt kunna läsa våra tankar. Det handlar oftast enbart om matematik och att kunna förutse vad vi vill, lite som Amazons rekommendationer. Mobila plånböcker med den typen av funktioner kan redan idag få användaren att känna att mobilen läser ens tankar, och användarna älskar det.

– Under de närmaste tio åren kommer vi att se ögonscanners som läser av vad vi ser på en skärm eller en projicerad bild. Det dröjer nog ännu längre tills dess att mobilen kan göra mer än skilja åt när våra ögon pekar åt vänster eller höger, säger Tomi Ahonen.

Tomi Ahonen kommer på konferensen Mobile Future att tala om de viktigaste mobila trenderna samt mer specifikt om hur förstärkt verklighet (augmented realtity) och betalning smälter ihop.

Det här är en del av Mobils artikelserie inför Mobilgalan 28 november

Inför Mobilgalan och konferensen Mobile Future som Mobil och systertidningen Mobil:Business arrangerar onsdagen den 28 november publicerar vi intervjuer med personer som arbetar med mobilitet och tjänster vi tycker är intressanta att lyfta fram. För mer information och biljetter till Mobilgalan och konferensen Mobile Future läs mer på webbplatsen för Mobile Future