Google klargör

Pixel- och Nexus-enheter får ”bäst före-datum”

Nu blir det enklare att se när support och säkerhetsuppdateringar upphör för Googles mobila enheter.

I en värld där en mobil enhet anses vara gammal bara efter bara ett par år på marknaden kan det ibland komma som en kalldusch när support och uppdateringar plötsligt upphör. Den saken vill Google ändra på när det gäller de egna Nexus- och Pixel-enheterna.

Publicerad Uppdaterad

Det går fort i hockey. Och i mobilvärlden känns det ibland som att det går ännu fortare. Den där enheten du köpte för bara ett par år sedan börjar plötsligt att kännas lite mossig, och fortare än du hinner säga ”operatörslåst” så har tillverkaren slutat förse den med både support och säkerhetsuppdateringar. Säg, vore det inte bra om man fick lite framförhållning och kunde planera sin uppgradering till en ny modell i lugn och ro? Möjligen var det just så Google resonerade, när man tog fram de tidsramar för support och uppdateringar som gäller för deras egna mobila enheter. 

Utgångsdatum

Nu finns utgångsdatum för support och säkerhetsuppdateringar för både Nexus och Pixel tillgängliga på Googles sajt
Nexus-ägarna får se sina enheter ”övergivna” första av alla. Nexus 6P och 5X som båda sålts i Sverige kan inte utlovas kompatibilitet med nya versioner av Android efter september i år. Och man kan inte utlova säkerhetsuppdateringar efter september 2018. Det senare är rimligen ett datum man med andra ord vill ha en ny enhet på. 
Vad gäller Pixel och Pixel XL, som ännu inte släppts officiellt på den svenska marknaden, så kan kompatibilitet med nya versioner av Android inte garanteras efter oktober 2018. På säkerhetssidan är det lugna puckar fram till 2019, däremot.

Källa