En bild säger mer än tusen ord

Polaroid lanserar ny mobil fotoskrivare

Nu kan du göra direktutskrifter som på den gamla goda tiden.

Publicerad Uppdaterad

Polaroid tar ut foton från den digitala världen till den fysiska världen. Kommer du ihåg Polaroidkamerorna som spottade ur sig ett fotografi på papper direkt när du tagit bilden? Nu återvänder vi nästan till det tidevarvet med Polaroid Hi-Print, en mobil skrivare som skriver ut självhäftande foton i storleken 54 x 86 millimeter, vilket kan beskrivas som kreditkortsformat. 

Skrivaren använder vad som kallas allt-i-ett-kassetter som innehåller färgband och tio stycken fotopapper. I samband med utskriften använder skrivaren värme för att skydda bildens färglager, vilket även gör bilderna vattentåliga. Hela processen från att utskriften påbörjas till det färdiga resultatet tar en minut.

Utskrift trådlöst via app

Telefonen ansluter till skrivaren via bluetooth, och appen som finns till Ios och Android erbjuder enklare redigeringsmöjligheter som att lägga till filter, ramar et cetra.

Polaroid Hi-Print har ett riktpris på 1299 kronor. Sublimeringspappret som alltså är självhäftande kostar sedan 189 kronor för 20 bilder, vilket ger ett pris per bild på strax under 10 kronor.

Det här konceptet är Polaroid inte ensamma om, utan till exempel Fujifilm och deras Instax-serie har även de små bärbara skrivare för mobilen där du får bilden på samma sätt direkt i handen. Där kostar skrivaren precis som Polaroids motsvarighet en dryg tusenlapp och fotopappret i storleksordningen ungefär 10 kr per bild, beroende av hur många du köper åt gången.