Tim Cook i intervju

”Prestandasänkning av Iphone kan stängas av i nästa IOS-version”

Apples vd Tim Cook har nu i en intervju med amerikanska ABC News sagt att man i den kommande versionen av IOS kommer att kunna stänga av funktionen som sänker prestandan på äldre Iphone-enheter när deras batterier blivit slitna. Nu spekuleras kring vad Tim Cook verkligen menar.

Publicerad Uppdaterad

Du har med största sannolikhet inte missat att Apple hamnat i blåsväder efter att det visat sig att man medvetet sänker prestandan på äldre Iphone-enheter när deras batterier blir slitna. Många kunder känner sig förda bakom ljuset och granskningar av Apple har inletts på flera håll i världen samtidigt som stämningsansökningarna haglar. Apples hållning har hittills varit att be om ursäkt för att man inte berättat om saken, men att det hela ändå är nödvändigt för att undvika omstarter av enheterna vid hög processorbelastning. Man har också utlovat större transparens i IOS rörande hantering av prestandan. Nu hävdar Apples vd Tim Cook att man dessutom kommer att kunna stänga av prestandasänkningen i nästa version av IOS. Vissa bedömare menar att det borde ha framgått från början att man tänkt implementera alternativet att stänga av prestandasänkningen, vilket lett till spekulationer om att Tim Cook kan ha uttryckt sig klantigt i intervjun och egentligen menat någonting annat. Om så är fallet lär en dementi komma inom kort. 

Släpps i mars

Det är hur som helst i en intervju med amerikanska ABC News som Tim Cook avslöjat att det rätt och slätt ska gå att avaktivera funktionen som sänker prestandan. Apple rekommenderar sannolikt inte att man avaktiverar funktionen, men är man beredd att riskera omstarter i utbyte mot tillgång till maximal prestanda, så är det förstås en välkommen förändring. Till en början kommer den nya IOS-versionen med mer transparens kring batterihanteringen att rullas ut i en betaversion i februari. Därefter kommer sannolikt en bredare lansering i en skarp version av IOS under mars månad. 

Källa