1
1
https://www.mobil.se/nyheter/pricerunner-stammer-google-pa-22-miljarder-kronor
571612
Nyheter
falskt
Påstådd manipulering av sökresultat

Pricerunner stämmer Google på 22 miljarder kronor

Manipulerade sökresultat uppges gynna Googles egna prisjämförelser.

Jämförelsesajten Pricerunner har idag valt att stämma Google vid Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm. Anledningen är att Pricerunner hävdar att Google har manipulerat produktpriser som visas i sökresultat för att på så sätt gynna sin egen jämförelsetjänst. Detta ska ha fortgått trots en tidigare fällande dom år 2017 där EU-kommissionen konstaterade att Google brutit mot EU:s konkurrenslagstiftning genom att gynna sin egen tjänst framför andra bolags liknande tjänster. 

I ett pressmeddelande säger Pricerunners VD Mikael Lindahl att ”Efter omfattande och noggranna förberedelser har vi i dag stämt Google på närmare 22 miljarder kronor. Vi vill självklart få ersättning för den skada som Google orsakat oss under många år, men vi ser också stämningsansökan som en fight för konsumenterna, som har lidit stor skada av Googles brott mot konkurrenslagstiftningen under de senaste 14 åren och som fortsätter pågå här och nu.”

Skadeståndet på cirka 22 miljarder som man kräver gäller företagets verksamhet i Sverige, Storbritannien och Danmark, och kan eventuellt komma att bli ännu större.

Källa