Snapdragon 810 överhettas

Processorproblem kan försena nya toppmodeller

En ny rapport förstärker bilden av att chipsetet som väntas sitta i Samsung Galaxy S6 och Sony Xperia Z4 har problem och kommer att bli försenad.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm Snapdragon 810 är chipsetet som väntas driva de flesta toppmodellerna med Android under 2015. Det har åtta processorkärnor, fyra nya snabba ARM Cortex-A57-processorer och fyra långsammare stömsnålare processorkärnor av typen ARM Cortex-A53. Processorerna har stöd för 64-bitarsinstruktioner. Grafikkretsen Adreno 430 ska vara 30 procent snabbare och dra 20 procent mindre ström.

Det har redan tidigare cirkulerat rykten att Qualcomm skulle ha problem med Snapdragon 810, något som företaget förnekat. Nu har uppgifterna återkommit och blivit betydligt mer konkreta. The Korea Times rapporterar att Snapdragon 810 har problem med överhettning vid vissa spänningar. Detta drar igång ett automatiskt överhettningsskydd som sänker prestandan. Minnesstyrningen ska också ha problem, och dessa problem ska ha gjort att chipsetet har sämre prestanda än föregångaren Snapdragon 805. LG har nyligen utannonserat G Flex 2 som är den första mobilen med Snapdragon 810, men enligt The Korea Times är 64-bitsinstruktionerna och grafikkretsen i Snapdragon 810 fortfarande inte kompatibla med G Flex 2.

The Korea Times gör uppskattningen att det kommer att ta minst tre månader för Qualcomm att utveckla och testa en ny version av Snapdragon 810 som löser problemen. Det gör att det kan bli svårt att få ut några mobiltelefoner med chipsetet under våren. Samsung har sitt eget chipset Exynos 7 Octa på gång som förmodligen kan ersätta Snapdragon 810 i den kommande Galaxy S6, givet att man kan få upp tillräcklig produktionsvolym. Andra mobiltillverkare som LG och Sony får det inte lika enkelt att byta ut chipsetet.

På sikt kan detta innebära att Qualcomms dominans på marknaden för mobila chipset bryts. Nvidia har med surfplattan Nexus 9 visat att de kan göra chipset som överträffar det bästa Qualcomm kan leverera, och med den nya generationen som lanserades på CES lovar de ännu högre hastigheter.

Källa