https://www.mobil.se/nyheter/protester-mot-apples-arbetsvillkor
469148
Nyheter
"De bör använda sitt inflytande"

Protester mot Apples arbetsvillkor

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/642995.jpg?itok=sUVDVDFQ', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/642995.jpg?itok=0EKwBFzY', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/642995.jpg', w: 1000, h: 668, title: ' ' },]
Arbetsvillkoren hos Foxcomm, som bland annat tillverkar Iphones och Ipads på uppdrag av Apple, ger nu upphov till nya protester. Under morgondagen planeras aktioner på flera platser i Sverige.

Under morgondagen kommer nätverket MakeITFair att organisera protestaktioner på 16 platser i Europa, Asien och Latinamerika. Intiativtagarna till protesterna menar att Apple inte tar sitt ansvar för de anställda hos underleverantörerna som tillverkar Iphones och Ipads.

Bland de missförhållanden som man lyfter fram är de självmord och självmordsförsök som skedde hos Foxcomm under förra året, samt den förgiftning som uppges ha drabbat 137 arbetare hos underleverantörern Wintek när de tvättade skärmar på Ipad- och Iphone-skärmar. De drabbade ska ännu inte ha fått någon ersättning.

- Om Apple tar sin egen uppförandekod på allvar så bör företaget öppna upp för dialog med lokala arbetsrättsorganisationer. Det bör också använda sitt inflytande som köpare till att förbättra inköpsrutiner så att fler arbetare har möjlighet till ett fast arbete, säger Charlie Aronsson på Fair Trade Center, i ett pressmeddelande. Fair Trade Center är en av de organisationer som ingår i makeITfair.

I Sverige kommer Svenska Kyrkans Unga att genomföra en protestaktion utanför Macoteket på Svartbäckgatan  i Uppsala och i Stockholm kommer Fair Trade Center att medverka vid ett evenemang i ABF-huset.