https://www.mobil.se/nyheter/pts-frig-r-frekvenser-f-r-5g-test
564905
Nyheter
Släpper i förväg

PTS frigör frekvenser för 5G-test

PTS har frigjort frekvenser i 3,5 GHz-bandet i förväg för att operatörerna ska kunna börja testköra 5G.

Det frekvensutrymme som främst är tänkt för 5G ligger kring 3,5 GHz, men det blir inte tillgängligt förrän år 2020 då de nuvarande innehavarna ska ha evakuerat bandet. I dag innehas det av kommunala licenshavare, och många av dem använder inte ens frekvensutrymmet. Så var fallet i Stockholms län, och Post & Telestyrelsen har nu kommit överens med licensinnehavaren att släppa utrymmet fritt redan nu. Totalt rör det sig om ett frekvensband på 200 MHz.

– Det är mycket glädjande att vi nu kan erbjuda mycket sammanhängande frekvenser för tester och utbyggnad i en geografisk region som omfattar två miljoner invånare. Det ger goda förutsättningar för att Sverige och Stockholmsregionen tidigt ska kunna få ta del av 5G-utvecklingen, säger Jonas Wessel, chef för spektrumavdelningen vid PTS.

Det är inte riktigt fritt fram att slå på 5G i Stockholm redan nu, men frekvensen som frigjorts möliggör i alla fall för operatörerna att börja testa och bygga ut 5G inför att bandet blir allmänt tillgängligt 2020. Enligt PTS finns det fler regionala frekvenser som skulle kunna utnyttjas på detta sätt.

– Många av dessa kommunbaserade tillstånd används inte och skulle kunna återlämnas till PTS. Ett återlämnande innebär att frekvenserna kan komma till användning för 5G-utveckling i fler regioner och att tillståndshavaren slipper betala avgift till PTS för tillståndet, säger Jonas Wessel.

Källa

Ämnen