Powermat viker ner sig

Qi blir enda standarden för trådlös laddning

powermat har anslutitsig till konkurrerande Wireless Power Consortium och Qi är till slut den enda kvarvarande standarden för trådlös laddning.

Publicerad Uppdaterad

Ingen gynnas av ett standardkrig, och för trådlös laddning var detta standardkrig särdeles utdraget. Visserligen tog Wireless Power Consortium med tekniken Qi tidigt ledning och har behållit den sedan dess, men där andra konkurrenter lade sig vägrade Airfuel Alliance, med Powermat som drivande företag, i det längsta att ge med sig. Samsung kringgick problemet genom att stödja både Powermat och Qi i sina Galaxy-mobiler med trådlös laddning.

Men nu har alltså även Powermat anslutit sig till Wireless Power Consortium och förordar även de Qi som standard för trådlös laddning. Droppen var troligen när Apple lade till trådlös laddning i sina Iphones, men bara enligt Qi-standarden. Powermat hänvisar också till Iphone som bevis på Qi:s framgångar i sitt uttalande i samband med att man går med i Wireless Power Alliance.

För konsumenterna uppväger troligen det faktum att man inte behöver fundera vilken teknik som används eventuella nackdelar som Qi-tekniken kan tänkas ha jämfört med Airfuel. Troligen kommer det också gå snabbare att vidareutveckla tekniken med bättre räckvidd och mindre värmeförluster när alla företag drar åt samma håll.

Källa