Annons

Nytt säkerhetslager

QR-koder ska skydda Bank ID-användare mot bedragare

Bedragare som utnyttjar intet ont anande Bank ID-användare har blivit ett allt större problem. Därför får Bank ID-appen nu ett extra skyddslager i form av QR-koder.

Publicerad Uppdaterad

Bank ID är ett tämligen säkert certifikat ur en strikt teknisk synvinkel, men kan ändå utnyttjas av bedragare som vill skaffa sig tillgång till andras internettjänster. Bedragarna ringer upp offren och utger sig ofta för att representera något pålitligt företag – exempelvis användarens bank – och lurar sedan av dem Bank ID-koden och kan logga in på deras internetbank. Det här vill Finansiell ID-teknik, som utvecklat Bank ID, försöka få bukt med. Och därför förser man nu Bank ID med ytterligare ett säkerhetslager vid inloggning på dator via mobilt Bank ID. 

Kod måste scannas

Lösningen är en QR-kod på skärmen som måste scannas in för att man ska släppas in via Bank ID. Bedragaren kan således inte komma åt tjänsten i fråga, såvida vederbörande inte använder den enhet som Bank ID-inloggningen sker ifrån. Det kommer dock att vara helt frivilligt för de företag och myndigheter som har stöd för Bank ID att implementera QR-skyddet, och huruvida man väljer att använda sig av det återstår således att se.

Källa