Kovändning

Qualcomm ändrar sig om 64 bitar

Förra veckan hävdade Qualcomm att Apples 64-bitarsprocessor i Iphone 5s bara var en gimmick. Nu helvänder de i frågan.

Publicerad Uppdaterad

Det var i förra veckan som Anand Chandrasekher, marknadschef på Qualcomm, kom med uttalandet att Apples A7-chip och närmare bestämt processorn med 64-bitarsteknik enbart var en marknadsföringsgimmick och att det fanns absolut noll fördelar för en användare med den typen av teknik i en mobiltelefon. Enligt det uttalandet användes tekniken främst för att hantera arbetsminnen större än fyra gigabyte, något Iphone är ganska långt ifrån idag.

Nu har Qualcomm som företag och inte enskild person gått ut med en rättelse till Chandrasekhers kommentar:

”De kommentarer Anand Chandrasekher gjorde kring 64-bitars dataprocessande stämde inte. Det mobila ekosystemet kring mjuk- och hårdvara rör sig redan mot 64 bitar och den evolutionen kommer att föra med sig användarupplevelser i klass med stationära datorer, samtidigt som det möjliggör helt nya typer av mjukvara och enheter.”

Även om de skjuter ner den tidigare kommentaren får det ändå sägas att rättelsen är väldigt försiktigt skriven för att inte ge Apple ”rätt” i direkt mening. Samtidigt känns det hela lite konstigt redan från start. Qualcomm är en av ARM:s huvudkunder och de har jobbat på 64-bitarsprocessorer för mobilt bruk sedan 2011. Såväl de som Samsung och många andra chiptillverkare har redan sagt att tekniken kommer att finnas i mobila enheter inom kort och vi har ganska svårt att tro att Qualcomm skulle ha missat det spåret själva.

Nu blir det i alla fall spännande att se om nästa års Snapdragon-chip kör ARM-processorer med 64-bitarsteknik eller om de går på ett annat spår.